Viborg Kommune får stort tilskud – skal gøre 3.300 børn bedre til at læse

I alt 780.000 kroner fordelt på to projekter skal i fremtiden gøre elever fra 0. til 9. klasse bedre til at læse.

Børnene i Viborg Kommune kan se frem til en masse spændende, nye tiltag, der skal gøre dem bedre til at læse.

Det skal en stor pose penge hjælpe til med. De penge kommer fra Slots- og Kulturstyrelsen og fra Børn & Unge Forvaltningen.

Pengene skal gå til to projekter, som begge sætter fokus på elever fra 0. til 9. klasse, der i alt har fået bevilget 780.000 kroner.

Det glæder biblioteks- og borgerservicechef i Viborg Kommune, Britta Thuun-Petersen, at kommunen har fået tildelt pengene.

- Det er vigtigt for os at styrke læselysten hos børnene i Viborg Kommune. Det kommer vi til at kunne arbejde rigtig meget med i det her projekt, siger hun.

Bedst at læse

Det er ikke kun folk fra kommunen, som det glæder. Også dem, det handler om – eleverne – glæder sig.

Fokus på læsning kan nemlig sørge for, at al den tid, som mange unge bruger foran en skærm, kan blive brugt anderledes.

Det slår Conrad Korsholm Madsen fast.

- Vi bruger lidt for meget tid foran en skærm. Jeg synes helt klart, at det er bedre at læse en god bog, siger han.

Alle klassetrin indregnet

De to projekter, som pengene er bevilget til, handler henholdsvis om læsespots i SFO’er og om lystlæsning i fritiden for de ældste børn.

Det første af de to, der fokuserer på elever fra 0 til 3. klasse i SFO’erne i kommunen, har fået bevilget 530.000 kroner. Her skal pengene gå til at ’etablere særlige, inspirerende læseområder med mini-biblioteker og læseaktiviteter for børn i alderen 0.-3. klasse i alle 26 SFO'er i Viborg Kommune’, skriver Viborg Kommune.

Det andet projekt, som har elever i klasserne 4. til 9. i fokus, går på at få ’etableret læseklubber og caféer i fritiden’, skriver kommunen. Her er der bevilget 250.000 kroner.

Med de to projekters fokus er der altså fokus på børn på alle klassetrin i folkeskolen.

Projekterne er udvalgt

Slots- og Kulturstyrelsen modtog i alt 75 ansøgninger. Her blev der valgt 35 projekter ud, og her er altså de to projekter fra Viborg Kommune.

Om valgene siger kulturminister Rasmus Prehn således til Viborg Kommunes hjemmeside:

- Vi har et fælles ansvar for at få stimuleret vores børns læselyst. Derfor er det fantastisk, at vi nu får sat gang i 35 læselystprojekter rundt om i hele landet. Jeg er sikker på, at vi kan åbne litteraturens forunderlige og fantastiske verden for børnene med disse projekter.

Eleverne bliver løbende inddraget i udviklingen, når projektet starter i løbet af skoleåret 2020/2021.

Slots- og Kulturstyrelsen og Undervisningsministeriet har netop bevilget en samlet støtte på 780.000 kroner til to nye læseprojekter.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.