Viborg Domkirke i byggerod: Freskerne skal friskes op

Kirkens 2000 kvadratmeter vægmalerier skal have den helt store restaurering. Arbejdet kommer til at stå på det meste af 2020.

De har prydet vægge og lofter i Viborg Domkirke gennem mere end 100 år.

Og tidens tand har gnavet så meget i Joakim Skovgaards malerier,  at de nu trænger til en alvorlig genopfriskning.

Et arbejde, der kommer til at sætte sit præg på domkirkens indre i det meste af 2020.

quoteVi ser virkelig frem til at få en kirke, der stråler og ser ud som ny

Preben Grønbæk, formand, menigshedsrådet

- Vi laver støvvægge, så dem, der skal rense malerierne, kan gå i ro og mag og rense uden, at det støver ud over det hele, forklarer Kasper Fallesen, der er tømrer hos Myrthye.

Det er fire konservatorer fra Nationalmuseet, der skal rense freskerne. De ankommer til Viborg i næste uge, men inden de kan gå i gang med deres arbejde, så er en flok tømrere lige nu i gang med det indledende arbejde i domkirken. 

- Det skal være helt tæt, og der er ikke noget, der er lige herinde, så der er lidt at gå i gang med for os, forklarer Kasper Fallesen.

Fond støtter med millioner

En freske er et kalkmaleri, som er malet på et fugtigt, friskkalket underlag og ofte som udsmykning på en kirkes hvælvinger.

Freskerne i Viborg Domkirke forestiller motiver fra både Det Nye og Det Gamle Testamente - og det er nogle ældre malerier. Joakim Skovgaard begyndte sit arbejde i 1901, og de mange malerier stod færdigt i 1906.

I de seneste ti år har menighedsrådet så arbejdet på at få malerierne restaureret. For tidens tand, stearinlys og revner i kuplerne har sat sit præg på Skovgaards oprindelige udsmykning af kirken.

Nu har menighedsrådet fået syv millioner kroner af Augustinus Fonden til at give freskerne et pift.

- Og nu kan vi så endelig få gjort noget ved det. Og det er vi meget glade for, lyder det fra Preben Grønbæk, der er formand for menigshedsrådet. 

Stort arbejde

Freskerne i Viborg Domkirke er en af de største samlinger i Norden. Og derfor er der også nok at tage fat på for Nationalmuseets folk. I første omgang arbejder konservatorerne i 5-6 uger i den nordlige fløj af kirken, og siden rykker de og deres arbejde ned i den sydlige ende af sideskibet. 

- Pudset er faldet ned flere gange og flere steder, og det skal repareres. Så Nationalmuseets folk kommer og laver både en oprensning og en genopfriskning. Og vi ser virkelig frem til at få en kirke, der stråler og ser ud som ny, fortæller Preben Grønbæk. 

Planen er, at hele arbejdet med at friske freskerne op er færdigt i begyndelsen af oktober. 

Se indslaget fra Viborg Domkirke her. 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.