Viborg-borgere har igen rent drikkevand

Ingen skal længere koge drikkevandet i Viborg og omegn. Det oplyser Energi Viborg Vand søndag.

Foto: Colourbox

Så er der igen frisk vand i hanerne i Viborg og omegn. 

01:56

Drikkevandsforbuddet har givet bøvl for både borgere, butikker og sygehuset.

Luk video

Vandprøverne såvel inde på værket som på ledningsnettet til forbrugerne er nemlig rene. Nye prøveresultater fra lørdag viser, at der ikke længere er bakterier i drikkevandet på Nordværket. For en sikkerheds skyld er der natten til lørdag midlertidigt monteret UV-lys til behandling af vandet. Det skriver Energi Viborg Vand på deres hjemmeside.

UV-behandler fortsat vandet

I samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed og Viborg Kommune kan Energi Viborg Vand nu ophæve anbefalingen om kogning af drikkevandet i hele Viborg og omegn.

-Siden vi fandt kilden til forureningen fredag – en revne i en af de to tanke - bruger vi kun den rene tank på værket, ligesom vi for en sikkerheds skyld midlertidigt UV-behandler vandet. Vi har søndag fået flere prøveresultater færdige, der er helt rene fra selve værket, fortæller afdelingschef for drikkevand ved Energi Viborg Vand, Mogens Brems Knudsen.

Mens forureningskilden bliver udbedret, vil kun den ene tank på Nordværket blive brugt. Borgerne i det berørte område vil ikke mærke kapacitetsbegrænsningen, da Energi Viborg Vand leverer det nødvendige vand til borgerne fra den uberørte del af Nordværket samt Sydværket.

Energi Viborg Vand beklager de gener, borgerne har haft ved forureningen af værket.

Fakta om UV-behandling:

  • Ved UV-behandling af drikkevand bliver vandet belyst med ultraviolet lys i et lukket kammer. Effektiviteten af UV-behandlingen er afhængig af drikkevandets kemiske sammensætning, blandt andet vandets hårdhed. Drikkevandet i Viborg opfylder kravene til en effektiv UV-behandling. Ultraviolet lys er ikke synligt for det menneskelige øje.
 
  • Ved en UV-behandling af drikkevandet bliver bakterier, vira og andre mikroorganismer effektivt og øjeblikkeligt inaktive, så de ikke kan gøre skade. En UV-behandling er derfor en effektiv barriere, der sikrer den gode vandkvalitet. Fordelene ved en UV-behandling af drikkevandet frem for en kemisk behandling med eksempelvis klor er, at vandet beholder sine egenskaber med hensyn til smag, lugt og indhold af mineraler.
 
  • UV-behandlingen er midlertidig, mens udbedringen af skaderne på den beskadigede tank på Nordværket er i gang.  Energi Viborg Vand vil derefter igen levere ubehandlet drikkevand.