Viborg-biskop bliver kristen præsident: Sådan en dag vil jeg gemme resten af livet

Viborgs biskop bliver præsident for Det Lutherske Verdensforbund. Her vil han kæmpe for ligestilling og mod klimaforandringer.

Henrik Stubkjær har i seks år været involveret Det Lutherske Verdensforbunds øverste råd. Nu bliver han så præsident for forbundet.
Henrik Stubkjær har i seks år været involveret Det Lutherske Verdensforbunds øverste råd. Nu bliver han så præsident for forbundet.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

77 millioner kristne. Så mange bliver Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjær, nu chef for.

Det blev klart i går aftes, da Det Lutherske Verdensforbund valgte ham som præsident.

Dagen derpå fangede TV MIDTVEST ham på en forbindelse fra polske Katowice.

- Det var en stor oplevelse af både varme og fællesskab. Det vil jeg huske for altid. Det her rangerer som en af de store dage, jeg vil gemme resten af livet, siger Henrik Stubkjær.

Bliver som biskop

Han husker også tilbage på dagen, hvor han blev biskop i Viborg. Det bliver han ved med, imens han er præsident.

- Min både første-, anden- og tredjeprioritet er være at være biskop i Viborg. Det er det, jeg er kaldet til, siger Henrik Stubkjær.

Vil have flere kvindelige præster

Nu skal den midtjyske biskop forsøge at samle de 149 lutherske kirker verden over i kampen mod klimaforandringer og for kvinderettigheder.

Han understreger, han ikke udstikker retninger for alle kirker, og at man ikke ensretter holdninger. Det er de lokale kirker, som bestemmer, hvad de gør.

Men han håber alligevel, han kan være med til at kirkerne, der er med i forbundet, vil øge ligestillingen, så flere kvinder bliver præster, og flere kvinder får indflydelse i kampen mod klimaforandringer.

- Jeg ved, det betyder rigtig meget for mange kvinder, at Det Lutherske Verdensforbund melder klart ud, at vi ser mennesker som lige.

- Jeg er helt overbevist om, at flere og flere kirker vil ordinere kvindelige præster, siger Henrik Stubkjær.

Men hvad med aborten?

Når man taler om kvinderettigheder og religion, spøger abortspørgsmålet. Henrik Stubkjær mener, forbundet skal rumme både fortalere og modstandere. 

For Det Lutherske Verdensforbund er ikke en sammenslutning, hvor man tvinger enkelte kirker til at mene noget bestemt.

- Man vil kunne finde lige så mange holdninger i Det Lutherske Verdensforbund som i det omkringliggende samfund. Det skal vi kunne rumme, siger forbundspræsidenten.

Henrik Stubkjær er valgt som præsident for de næste syv år.