Vejarbejde i klimaets navn blokerer vigtig færdselsåre

En hovedfærdselsåre i det nordlige Viborg skal have ny og mere klimavenlig asfalt.

Der kan blive trængsel de næste 14 dage på en af de mest trafikkerede veje i Viborg. Til gengæld får bilisterne en bedre og mere jævnkørebane, der ovenikøbet er klimavenlig, når Vejdirektoratet er færdig med arbejdet. 

- Det er en ny landvinding i Danmark. Det er næsten 100 procent genbrug og har et meget lille CO2-aftryk. Det har op til 71 procent CO2-besparelse i forhold til traditionelle løsninger, siger Morten Larsen, områdedirektør i SR-gruppen, der har vundet udbuddet. 

I dag begyndte arbejdet med at beklæde strækningen knap to kilometer af rute 16 Nordre Ringvej ved Houlkær ved Viborg i ny, klima-venlig asfalt. 

Det er på strækningen her i det nordlige Viborg, at bilisterne må væbne sig med tålmodighed de kommende 14 dage.
Det er på strækningen her i det nordlige Viborg, at bilisterne må væbne sig med tålmodighed de kommende 14 dage.
Foto: Vejdirektoratet

Asfaltarbejdet begyndte tirsdag med at fræse den gamle belægning af. Herefter udføres der lokale reparationer i den underliggende belægning. Endelig udlægges der ny klimavenlig belægning, og til slut påføres der striber.

- Den helt store besparelse kommer ved, at det er koldtblandet (normalt blandes asfalt ved 160 grader red.). Så kommer der også et bidrag, da det er gammelt asfalt, der er knust. Så sparer man import af stenmaterialer, forklarer Morten Larsen. 

Resultatet skulle gerne blive en mere jævn kørebane og en bedre køreoplevelse for trafikanterne. Og også her skulle der være en grøn besparelse.

- Det øverste er slidlag er klimavenligt, der har lavere rullemodstand. Det sparer brændstof, siger Morten Larsen. 

Arbejdet udføres i dagtimerne og trafikken afvikles med signalregulering, oplyser Vejdirektoratet. 

Dårligt vejr kan udsætte arbejdets afslutning.