Unge kan ikke genkende tendens fra lattergas-rapport

På HHX i Viborg kan eleverne ikke genkende den tendens, som en rapport fra Sundhedsstyrelsen tegner omkring brug af lattergas.

På trods af at Sundhedsstyrelsen i dag har udgivet en rapport, der belyser et stigende forbrug af lattergas som rusmiddel blandt unge, er det slet ikke et problem, de kan genkende på HHX i Viborg.

- Det er ikke noget, jeg har hørt om – andet end i nyhederne. Det er heller ikke noget, der er udbredt på skolen, siger Maria Blenstrup, der går i 2.g på HHX afdelingen på Viborg Gymnasium.

- Jeg har ikke selv erfaringer med det, og jeg har heller ikke oplevet nogen her på skolen, der har erfaringer med det, siger Jonas Dalsgaard Christiansen, der også går i 2.g.

Også studiekollegaerne Kirstine Husum Hansen og Jacob Donslund fra 2.g på Viborg Gymnasiums HHX-afdeling har svært ved at forstå tallene i rapporten, der viser, at 17 % af alle drenge i gymnasiealderen har prøvet lattergas. 

- Det lyder lidt af mange, fordi det sker ikke her, så jeg føler ikke, at det er så normalt, siger Kirstine Husum Hansen.

Alkohol, rygning og snus er mere normalt

Det manglende kendskab til lattergas hos eleverne på HHX, skyldes ikke, at eleverne ikke vil indrømme, at der bliver gået til den til festerne.

- Vi oplever mange ting her op skolen, men det er i hvert fald ikke lattergas, siger Jonas Dalsgaard Christensen.

Han og veninden Maria Blenstrup fortæller, at der ofte bliver indtaget store mængder alkohol til både fester og fredagscafeer, og at flere også både ryger og bruger snus. 

Eleverne tror heller ikke på, at regeringens stramninger af reglerne for salg af lattergas vil have en effekt. 

- Jeg tror ikke, at de nye regler kommer til at betyde noget for dem, der eventuelt bruger det. Der er jo også regler for cigaretter, og det er jo nemt tilgængeligt alligevel, siger Maria Blenstrup.

De nye regler indebærer, at det er ulovligt at sælge lattergas til personer under 18 år, og at der ikke må sælges mere end to patroner indeholdende otte gram lattergas til privatpersoner. 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.