Ung mand erkender midtjysk drab

En ung mand har i Retten i Viborg i dag erkendt sig skyldig i knivdrab sidste år i Bjerringbro.

En 23-årig har tilstået at have dræbt en 41-årig mand med kniv i Bjerringbro sidste år. Selvom han ved grundlovsforhøret havde nægtet sig skyldig i drabet.

Den unge skibonit er tiltalt for hele ti forskellige forhold, heriblandt flere der vedrører vold. Han erkender sig skyldig i flere af forholdene, mens han forklarer, at nogle af hændelserne ligger så langt tilbage, at han ikke kan huske dem.

Fanget med kniven

Læs også 23-årig mand i retten: Tiltalt for knivdrab

På drabsnatten blev den dengang 21-årige gerningsmand anholdt omkring klokken 03.00. Her befandt han sig ca. halvanden kilometer fra gerningsstedet og havde kniven på sig.

Samme aften skulle han desuden have væltet en anden person omkuld og slået vedkommende i hovedet, så forurettede frygtede for sit liv.

Anklager kræver forvaring

Anklageren går efter at give den 23-årige en forvaringsdom, mens forsvareren vil have en behandlingsdom.

Forvaring​​

  • En dom til forvaring er ligesom livstid en frihedsberøvelse på ubestemt tid.
  • Teknisk set er forvaring ikke en straf, men en foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod meget farlige personer.
  • Forvaring gives i tilfælde, hvor personernes forbrydelse ikke i sig selv er så grov, at eksempelvis fængsel på livstid er aktuel, men hvor risikoen ved at sætte en udløbsdato på straffen vurderes til at være for stor.
  • Efter højst tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for at iværksætte en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen efter højst et år og så fremdeles. Afgørelsen ligger dog suverænt hos domstolene.
  • I modsætning til en livstidsdom er der i teorien altså ingen nedre grænse for, hvor længe en forvaringsdømt skal sidde i fængsel.
  • Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder i fængsel. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.
  • Sidste år oplyste Kriminalforsorgen, at den person, der havde siddet længst, på det tidspunkt havde tilbragt 21 og et halvt år i sin celle.

Kilder: Ritzau, Straffeloven, Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden og Anstalten ved Herstedvester.

Se mere
01:11

Specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Pia Koudahl fortæller om første retsdag i sagen om knivdrabet i Bjerringbro.

Luk video
02:09 Luk video