Undervisning i smalltalk: Medarbejdere lærer fra sig efter arbejde

På Grundfos i Bjerringbro har de mange internationale ansatte fra hele verden, som ikke kan tale dansk. Det har en gruppe medarbejdere sat sig for at ændre på.

Smalltalk ved kaffemaskinen er en vigitig disciplin - særligt på en arbejdsplads. Men hvad gør man, hvis man ikke kan dansk?

Hos pumpekoncernen Grundfos hovedkvarter i Bjerringbro har en gruppe medarbejdere frivilligt startet et sproghold, så også de udenlandske medarbejdere fremover kan snakke med. Og snakken den kan handle om lidt af hvert.

- Hvad siger jeg, når jeg starter på arbejde om mandagen, hvordan snakker jeg om min weekend, forklarer Julia Gaska, der selv er fra Tyskland og sammen med ni andre fik idéen til at lave et sprogkursus for de ikke dansk-talende kolleger efter arbejdstid, fordi hun selv havde oplevet, hvor svært det var at begynde på et nyt job i et fremmed land. 

En af dem, der har taget imod tilbuddet om at blive sprogelev hos sine kolleger, er Ana Setó.

- Her føler jeg, at jeg kan tale mere frit. Og jeg kan få svar på, hvordan danskerne i virkeligheden taler, siger hun. 

En gang om ugen mødes hun sammen med de andre udenlandske kolleger efter arbejde for at lære at smalltalke på dansk.

- Man finder ud af, at selvom man bare har en kort snak på kontoret foran kaffemaskinen, så er det her, man virkelig finder ud af, at folk sætter pris på en og sætter pris på ens anstrengelser, siger italienske Daniele Spizzirri, der både er initiativtager og sprogelev.

Fokus på uformelle rammer

Netop det uformelle i et sprogkursus mellem kolleger der foregår på arbejdspladsen efter fyraften er en stor fordel, mener Daniele Spizzirri.

- Du føler, du lærer sproget, men uden at forpligte dig til så meget, som man ellers ville gøre på en sprogskole, siger han. 

Indtil videre er det nye sprogkursus et forsøg, men hvis den store tilslutning fortsætter, kan det muligvis blive et fast tiltag på Grundfos.

Indslag: Smalltalk ved kaffemaskinen er en vigitig disciplin - særligt på en arbejdsplads. På Grundfos har en gruppe medarbejdere frivilligt startet et sproghold, så også de mange udenlandske medarbejdere kan snakke med.