Ulovligt gebyr: Elever opkrævet 2300 kroner om måneden i 12 år

The Animation Workshop i Viborg har fra den 1. januar 2021 valgt at stoppe den ordning, der i 12 år har opkrævet ulovlige gebyrer fra de studerende. I en redegørelse erkender skolen, at opkrævningen ikke har været lovlig.

Den ulovlige opkrævning har stået på i 12 år. (Arkivfoto)
Den ulovlige opkrævning har stået på i 12 år. (Arkivfoto)
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

De studerende på The Animations Workshop har i 12 år betalt et månedligt gebyr på 2300 kroner for materialer til uddannelsen.

Men der har ikke været lovhjemmel til at opkræve pengene, så nu stopper den ulovlige brugerbetaling, skriver Akademikerbladet.

The Animations Workshop – også kaldet TAW – huser VIAs tre animationsuddannelser. De 2300 kroner om måneden skulle ifølge TAW’s hjemmeside finansiere leje af pc, biblioteksdrift og give de studerende adgang til en svømmehal i fritiden.

Det høje beløb fik undervisningsministeriet til at bede VIA om en redegørelse, og i den tilkendegiver skolen, at opkrævningen ikke har været lovlig.

Blandt andet fastslår professionshøjskoledirektøren Kirsten Suhr Bundgaard i redegørelsen, at ”ordningen ikke har været kommunikeret som værende frivillig for de studerende.”

Risikerer regning på tocifret millionbeløb

Til Akademikerbladet siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, at det er glædeligt for de studerende, at brugerbetalingen stopper. Men det undrer ham, at det sker netop nu, efter Akademikerbladet er gået ind i sagen.

Ifølge professionshøjskoledirektøren i VIA, Kirsten Suhr Bundgaard, er det dog ikke derfor, skolen fra 1. januar 2021 har valgt at ændre praksis.

- Vi har hele tiden været opmærksomme på de høje materialegebyrer i TAW. Men fordi animationsuddannelserne er teknisk tunge og kræver højt specialiseret software, har vi også hele tiden haft den opfattelse, at vi har kunnet tilbyde vores studerende en fordelagtig udstyrspakke, som de har kunnet afdrage over tid, siger Kirsten Suhr Bundgaard til Akademikerbladet.

Ifølge Per Nikolaj Bukh risikerer TAW en regning på et tocifret millionbeløb, hvis de studerende 12 år tilbage stiller et krav om tilbagebetaling. Styrelsen for Forskning og Uddannelse må nu træffe en afgørelse, lyder det fra økonomiprofessoren.

Styrelsen vil endnu ikke kommentere på, om den ulovlige praksis gennem 12 kommer til at medføre et tilbagebetalingskrav, skriver Akademikerbladet.