Ulovligt antibiotika: To landmænd politianmeldt

Fødevarevirksomhederne Grønhøj Produktion ved Skelhøje ved Viborg og Goul A/S ved Salling er i dag blevet politianmeldt af Fødevarestyrelsen for ulovlig brug af antibiotika i deres svinebesætninger.

Lokalpolitiet i Viborg har i dag modtaget Fødevarestyrelsens anmeldelse af to navngivne landmænd.

Det er en af landsdelens store svineproducenter, Christian Nors, som Fødevarestyrelsen nu har politianmeldt for ulovlig brug af antibiotika i sin besætning. Derudover kan også landmanden Esper Goul Jensen se frem til en politiefterforskning af hans rolle i sagen.

Lang række overtrædelser

De to er anmeldt for en lang række anmelder på overtrædelser i veterinærlovgivning. De bekræfter lokalpolitiet i Viborg.

I juni måned viste en prøve på et slagteri et indhold af tetracyklin. Det fik Fødevarestyrelsen til at gå ind i sagen og foretage yderligere prøver. 11 ud af 11 prøvesvar viste, at der er blevet brugt ulovligt antibiotika på besætningerne. Fem af dem stammer fra Esper Goul Jensens besætninger og seks stammer fra Christian Nors' besætninger. Tetracyklin er faktisk lovligt i Danmark, men ifølge Fødevarestyrelsen er den tetracyklin, de to landmænd har brugt, IKKE godkendt til brug i Danmark.

Uansvarlig brug af antibiotika

- Det er bekymrende, at enkelte svineproducenter kan opføre sig så uansvarligt. De risikerer at bringe fødevaresikkerheden og den danske svineeksport i fare, når de gambler med ulovlig import af medicin. Antibiotika skal kun bruges til dyr, når de er syge - og kun med en dyrlæge involveret. Jeg er derfor tilfreds med, at vi hurtigt har fået inddæmmet problemet og fået sagen under kontrol, sagde Per Henriksen, der er veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen tilbage i juni måned.

En landmand fra Hobro-egnen er også politianmeldt i sagen. Midt- og Vestjyllands Politi skal nu se på den videre efterforskning i sagen.

Se mere i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30:

01:49 Luk video