Udlicitering er ikke altid en succes

Udlicitering af opgaver til private firmaer er ikke altid den bedste løsning. Det har både Struer og Viborg Kommune erfaret efter at have udliciteret rengøringsopgaver på flere skoler.

Struer og Viborg Kommune har begge oplevet, at kvaliteten af rengøringen på flere skoler røg helt i bund, efter de udbød arbejdet til private firmaer. Både Struer og Viborg Kommune valgte at udlicitere rengøringsopgaverne i håb om at spare penge. Men det endte med at gå ud over kvaliteten.

- Det var beskidt alle steder, og der var klager fra morgen til aften, siger projektchef for teknisk drift og anlæg i Struer Kommune Jens Ove Andreassen

Da Struer Kommune i 2011 tog imod det private tilbud, forventede de en besparelse på 25 procent. Det gik dog ikke helt som ventet.

- Vi har ikke sparet det store. Det vi skulle have sparet, er nok gået op i andre omkostninger, siger Jens Ove Andreassen.

Viborg Kommune: Vi er ikke tilfredse

I Viborg har kommunen heller ikke ligefrem haft succes med udliciteringen. Flere skoler har klaget over rengøringen. Og kommunen erkender også, at kosten ikke bliver svunget grundigt nok.

- Vi er ikke tilfredse med rengøringen. Firmaet lever ikke op til den kontrakt, der er indgået, siger Claus Clausen som er formand for Børne- og Ungdomsudvalget (V) i Viborg Kommune.

Struer Kommune endte med at opsige aftalen med rengøringsfirmaet, for selv at overtage opgaverne. Nu har rengøringen været under kommunalt regi omkring et år, og det har givet nogle helt andre resultater.

- Nu får vi gjort rent. Og det er vores brugere rigtig glade for, siger Jens Ove Andreassen.   

Og Struer Kommune gør det rent faktisk billigere nu, end da de tidligere stod for rengøringen selv. Efter kommunen har overtaget arbejdet igen, har de sparet 15 procent. 

Viborg Kommune har ikke planer om at trække rengøringen tilbage under kommunen. Men hvis problemerne ikke bliver løst, overvejer de at sende rengøringsarbejdet i udlicitering igen.