TV MIDTVEST har fulgt fem elever i tre år – her er de i dag

Eleverne Nikoline, Birka, Lukas, Kamilla og Rasmus har valgt forskellige retninger for fremtiden. TV MIDTVEST følger deres udvikling.

Billede af eleverne fra 9. klasse, da TV MIDTVEST begynte at følge dem.
Billede af eleverne fra 9. klasse, da TV MIDTVEST begynte at følge dem.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Igennem tre år har TV MIDTVEST fulgt fem elever fra 9.a på Stoholm Skole. Lige fra da de skulle træffe deres valg om ungdomsuddannelse til deres kamp lige nu for blandt at finde en læreplads.

Netop det at finde en læreplads er noget, som Nikoline Bay Holm Andersen lige nu er i gang med.

- Jeg kan godt mærke, at det har været coronatid her i foråret. Jeg får bare nej alle de steder, hvor jeg søger en læreplads, fortæller Nikoline Bay Holm Andersen.

Hun har hele tiden haft sigtet indstillet på en uddannelse som maler, og hun er lige nu i gang med grundforløbet som bygningsmaler på Mercantec i Viborg.

Valg og nye valg

For nogle af hendes gamle klassekammerater fra Stoholm ser turen gennem uddannelsessystemet noget mere kringlet ud.

Birka Amalie Horsebøg Lund havde i 9.a en drøm om at blive kunstner, men så skiftede hun retning til automekaniker og sidst i 10. klasse besluttede hun sig så for at tage en HF-uddannelse. Nu er målet at blive arkitekt:

- Vi snuste til arkitektuddannelsen i 10. klasse, og jeg syntes, at det er ret spændende at få lov til at konstruere huse, siger Birka Amalie Horsebøg Lund.

Birka er ikke den eneste af de fem elever, som TV MIDTVEST har fulgt i de seneste tre år, der har ændret valg undervejs.

For Lukas Kristensen startede det med en drøm om at være traktormekaniker. Siden ændrede det sig til personvognsmekaniker, men nu er han ved at uddanne sig til at blive klejnsmed.

Fælles for de valg er det, at Lukas gerne vil lave noget med hænderne.

Tvillingerne endte sammen

De sidste to elever, som TV MIDTVEST har fulgt, er tvillingerne Kamilla og Rasmus Bergstrøm Karlsen. De valgte begge at starte på gymnasiet i Viborg, og her er de endda kommet i samme klasse.

De har dog vidt forskellige mål.

- Til at starte med havde jeg tænkt mig at blive marinbiolog. Det var også min plan helt op til gymnasiet, indtil jeg fandt ud af, at jeg aldrig havde gidet at have matematik på a-nivaeu. Så valgte jeg en samfundsfaglig retning, fordi jeg tænkte, at jeg godt ville være politiker. Det kunne være ret sjovt. Eller journalist. Eller bare at arbejde med mennesker, siger han.

Samme aspekt med at arbejde med mennesker har tvillingesøsteren, men ikke helt på samme måde. Hun er dog kommet i tvivl om, hvorvidt hun kan komme ind på drømmestudiet.

- Jeg er begyndt at have tvivl omkring at læse psykologi, for jeg kan godt se, at så skal jeg tage mig sammen, hvis jeg skal ind der. Så det begrænser selvfølgelig en, siger hun.

For de to er 2. g ved at være slut, og derfor skal der til næste år tages beslutninger om, hvad der så skal ske.

Det valg – og fremtiden for de andre elever – følger TV MIDTVEST fortsat med i.

8:57
Det viser sig, at flere af de unge endnu engang har foretaget en u-vending i uddannelsessystemet.