Trues med lukning: Specialiseret døgntilbud er en dårlig forretning for regionen

Dag- og døgntilbuddet Ulriksdal i Viborg bliver nu foreslået lukket. Økonomien hænger ikke sammen, lyder det fra områdechefen.

Regionsrådet vil tage stilling til en eventuel lukning af Ulriksdal på et regionsrådsmøde den 27. marts.  Håbet er, at Ulriksdal på sigt kan anvendes til en anden målgruppe. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Dag- og døgntilbuddet Ulriksdal i Viborg bliver nu foreslået lukket. Det fortæller områdechef ved Specialområde Børn og Unge i Region Midtjylland, Ole Christian Graversen.

- Det er en indstilling, direktionen har lavet til regionsrådet, fordi vi simpelthen ikke kan få økonomien på Ulriksdal til at hænge sammen.  

Lige nu er vi i en sårbar periode, hvor det er mit ansvar at sørge for, at vi leverer kvaliteten i den kommende periode, så alle forældre kan være trygge ved at have deres børn på Ulriksdal

Ole Christian Graversen, Områdechef, Specialområde Børn og Unge, Region Midtjylland

Ulriksdal er en døgn- og aflastningsafdeling for børn og unge i alderen 5-18 år, der alle har gennemgribende mentale og fysiske funktionsnedsættelser. Tilbuddet gælder for børn fra alle kommuner i landet. Men gennem de sidste år har Ulriksdal oplevet et fald i antallet af beboere og brugere. Ulriksdal har i dag 12 døgnpladser og otte aflastningspladser. De fleste står tomme. 

Læs også Kommunalt værksted lukker: - Det er mit andet hjem

- Lige nu har vi kun otte borgere på stedet. Det er ikke en holdbar situation, for det er klart, at det giver udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen. Og hvis økonomien ikke hænger sammen, så kan vi heller ikke levere den kvalitet, vi som region gerne vil, forklarer Ole Christian Graversen til TV MIDTVEST.

Vil tage hånd om børn og personale

Trods en markant indsats, er det ikke lykkedes at vende udviklingen på Ulriksdal. Derfor er der sendt et forslag om lukning af stedet i høring, så ansatte og andre interessenter kan give deres holdning om forslaget til kende.

- Lige nu er der ikke borgere nok, og vi kan ikke se, at der kommer flere til, så derfor indstiller vi stedet til lukning.

Ulrikdals brugere er alle børn med blandt andet autismespektrum forstyrrelser, sjældne handicap og epilepsi. Afdelingen er et højt specialiseret tilbud, og det pædagogiske personale her er specifikt uddannet til at arbejde med lige netop denne målgruppe. For Ole Christian Graversen er fokus nu på at tage hånd om både brugere, forældre og personalet.

Lige nu er der ikke borgere nok, og vi kan ikke se, at der kommer flere til, så derfor indstiller vi stedet til lukning

Ole Christian Graversen, Områdechef, Specialområde Børn og Unge, Region Midtjylland

- Lige nu er vi i en sårbar periode, hvor det er mit ansvar at sørge for, at vi leverer kvaliteten i den kommende periode, så alle forældre kan være trygge ved at have deres børn på Ulriksdal,  siger han.

Personalet på Ulriksdal er i dag på et ekstraordinært møde blevet orienteret om situationen. Region Midtjylland vil ved en eventuel lukning kigge på mulige omplaceringer af medarbejderne.

Regionsrådet vil tage stilling til en eventuel lukning på et regionsrådsmøde den 27. marts.  Håbet er, at Ulriksdal på sigt kan anvendes til en anden målgruppe.

Læs også Region Midtjylland skal spare 60 millioner på busruter