Trods kræft og en hjerneskade nægter Rolf at give op: - Hvis ikke du tror på det, så køb dig en kiste

70-årige Rolf Bücking blev ramt af en hjerneblødning, der satte en stopper for hans mangeårige passion for ultraløb.

Mange i Viborg kender 70-årige Rolf Bücking som 'ham den løbegale', der har stået bag utallige løbeevents i byen. 

Sidste år i oktober satte en hjerneblødning dog brat en stopper for den garvede løbers karriere på asfalten. Hjerneblødningen lammede højre side af hans krop, og som om det ikke var nok, så fik han efterfølgende konstateret kræft i nyren.

- Første måned lå jeg bare i en seng, og der skete ingenting. Men stille og roligt begyndte jeg at tænke, siger Rolf Bücking, der bor i Bruunshåb lige udenfor Viborg.

Han er nemlig ikke typen, der giver op uden kamp. 

- Man skal tro på det, og hvis ikke du tror på det, så køb dig en kiste. Det mener jeg. Hvis ikke du tror på det, hvem fanden skal så, lyder moralen fra Rolf Bücking.

Af kommunen havde han fået en el-scooter stillet til rådighed, så han kunne komme lidt omkring.

- Det var jeg taknemmelig for, men efter et par uger tænkte jeg, hold da kæft, det er sgu da kedeligt. Det bliver jeg ikke rask af, så jeg vil gerne have en cykel, fortæller Rolf Bücking.

Og helst en ladcykel, der kører på el. Men sådan én, der er specialdesignet til hans behov, koster over 30.000 kroner. Selv om det er en større udskrivning, så tænkte Rolf Bücking, at han måtte kunne skaffe pengene.

På budcyklen står der simpelthen 'Du kan'.
På budcyklen står der simpelthen 'Du kan'.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Samler penge ind som cykelbud

Så Rolf Bücking rakte ud til Cafe Reborn i Viborg med et mål om at samle pengene ind til elcyklen. 

Her var indehaveren, der kendte Rolf fra løbeverdenen, ikke et sekund i tvivl om, at hun ville hjælpe, da han spurgte, han kunne få et job som udbringer. Og fik en idé til at få samlet pengene hurtigere ind.

- Der var lidt lang vej op til 30.000 kroner, hvis det skulle koste 20 kroner per tur. Så lavede vi et opslag for at høre, om der var nogen, der ville give en donation mod at få leveret mad, siger Maj Schiøtte.

Efter Cafe Reborn lagde dette opslag på Facebook, er det blevet delt mere end 500 gange.

Nu er den tidligere ultraløber blevet omskolet til at være cykelbud. På udvalgte dage kører han mad fra cafeen ud til lokale virksomheder, mod at virksomheden donerer 200 kroner til hans nye elcykel. 

Godt kørende

Selv om pengene endnu ikke er samlet ind, så er Rolf Bücking allerede blevet godt kørende, takket være hans nabo, der har en cykelbutik.

- Rolf er hjertevarm, og han gør så meget for byen. Når Rolf spørger, så stiller alle op. Det er fantastisk at være med i et projekt, hvor man bare giver en lille smule, men i en helhed gør det rigtig meget, fortæller Bjarne Sølager Kriegbaum, der er medejer af Rolsted Cykler.

Han har bygget en specialdesignet cykel, som Rolf Bücking kan låne, mens han leverer mad ud. Cyklen er lav nok til, at man nemt kan komme op, der er en speciel pedal på, og bremser og gear kan betjenes med kun én hånd.

- Så håber vi selvfølgelig, at der bliver tjent nogle penge ind, så han kan købe en tilsvarende cykel, siger Bjarne Sølager Kriegbaum.

For Rolf Bücking er en elcykel dog ikke det endelige mål. På et tidspunkt vil han gerne tilbage til den stærkeste udgave af sig selv - uanset hvor længe det så kommer til at tage.

- Her i lørdags gik jeg 400 meter uden stok på atletikstadion. Så gik jeg en omgang mere, hvor jeg også løb 40 meter, mens jeg havde min arm på min datters skulder. Jeg er sikker på, at jeg næste år kan løbe rundt på atletikstadion, siger han.