Tørre somre, storme og oversvømmelser: Klimahaver er løsningen i villakvartererne

Eksperter spår store klimaforandringer med mere varme, kraftigere storme og risiko for oversvømmelser. Udfordringer, som også haveejerne skal forberede sig på.

I et nyt boligområde i den sydøstlige del af Viborg har Viborg Kommune tænkt klimaet ind i planlægningen. Her er byggegrundene lidt mindre og lagt mere samlet.

Det betyder, at der er mere plads til større grønne fællesarealer med frugttræer, vilde blomster og risgærde – en form for hegn af visne grene.

Området har åbne grøfter, så kraftige regnskyl ikke giver problemer.

En af nybyggerne i området er Anders Kristensen og hans familie. Det har for dem været vigtigt, at klima og natur er en del af området, hvor de bor.

- Vi vil gerne have plads, så børnene kan komme ud og være tæt på træer, skov og natur. Vi vil gerne bo i et kvarter, hvor mennesker vil det her, og hvor vi er fælles om at tænke klima og biodiversitet, siger Anders Kristensen.

Klimahave allerede fra indkørslen

Familien Kristensen nøjes ikke med de grønne fællesarealer. De har også taget naturen ind i deres egen have og lavet en klimahave.

Allerede i indkørslen fornemmer man naturen. Indkørslen består af armeringssten med plads til små planter ind imellem.

- Det er en vild indkørsel, og den viser lidt om, at nu er vi kommet ud, hvor det er lidt vildt, forklarer Anders Kristensen.

Familien Kristensens indkørsel med armeringssten og planter.
Familien Kristensens indkørsel med armeringssten og planter.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Ud til de grønne fælles arealer har familien Kristensen sået engblomster og plantet bærbuske, og græsplænen er ikke kun græs. Her er også små blomster og vilde urter.

- Vi er ikke biologer, men hvis vi kan gøre bare en lille forskel, så vil vi gerne gøre det. Og samtidig er det superflot at se på. Vi er flyttet ud i et område, hvor der er natur i forvejen, og det vil vi gerne være en del af, siger Anders Kristensen.

Der skal være masser af forskellige planter i klimahaven

Lone Skjødt er havearkitekt og har mange gode råd til en klimahave, der kan tåle både de tørre perioder og perioder med regn og blæst.  

- En klimavenlig have betyder nærmest at polstre til med planter. Både træer, buske, stauder og prydgræsser, så man har noget i forskellige højder, som kan give læ og skærme af for styrtregn og give skygge, så planterne ikke dør af tørke, siger Lone Skjødt.

Havearkitekt Lone Skjødt viser, hvordan man laver et klimavenligt højbed, der både kan tåle en tør sommer og kraftige regnskyl.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

For mange haveejere skal en have være nem og ikke kræve for meget, så det bliver ofte kun til en græsplæne og en hæk.

Men spørger man havearkitekten, er det alt andet end en klimahave. Hun opfordrer til, at haveejerne dropper den fine græsplæne og i stedet inviterer vilde blomster ind, så haven har mere variation.

- Jo større mangfoldighed, der er i en græsplæne med planter, desto mere robust bliver plænen. Hvis man bare har en enkelt plante, så er der stor risiko for, at den ene plante dør, hvis der er tørke i to måneder, forklarer havearkitekten.

Gode råd til en klimavenlig have