Tiltalte vidner om dødbringende vådeskud: Sådan skød og dræbte han sin ven under jagt

En 66-årig jæger fra Kjellerup er i retten tiltalt for at skyde og dræbe sin jagtkammerat under en jagt i januar måned.

En 66-årig jæger afgiver torsdag sin forklaring om jagtulykke, der kostede hans 57-årige ven og jagtmakker livet.
En 66-årig jæger afgiver torsdag sin forklaring om jagtulykke, der kostede hans 57-årige ven og jagtmakker livet.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

En 66-årig mand fra Kjellerup sidder torsdag i byretten i Viborg tiltalt for at have skudt og dræbt sin 57-årige jagtkammerart under en jagt i januar.

Både politiet og den tiltalte har beskrevet forløbet som en ulykke, der skete om morgenen i et skovområde ved Sangildvej mellem Karup og Thorning, hvor de to var på jagt sammen. Klokken 08:11 affyrede den 66-årige et skud, som ramte den 57-årige fra Viborg-området i benet, og under en time senere blev han erklæret død af en ambulancelæge.

Den 66-årige er tiltalt for uagtsomt manddrab efter særligt skærpende omstændigheder, som har en strafferamme helt op til otte års fængsel. 

Torsdag formiddag har den tiltalte været i vidnestolen for at afgive sin forklaring, hvor specialanklager Ulrik Panduro fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi stiller spørgsmålene.  

Dødelige jagtulykker i Danmark

Den 66-åriger forklarer blandt andet, at han har været ivrig jæger i mange år.

- Jeg fik jagttegn i 2010. 

- Jeg synes, det var spændende med naturen, og jeg kendte allerede dengang mange, der gik på jagt. Jeg tog riffelprøven, lige da jeg har fået jagttegn.

- Jeg synes, det er spændende med jagt. Jeg har næsten skudt alt slags vildt i Danmark. Har også været på jagt i Polen, Afrika og Spanien. Vi har lejet jagtretten på de 25 hektar (hvor jagten foregik den søndag i januar red.). Jeg har haft det i 6-8 år sammen med en ven (ikke den dræbte red.), forklarer tiltalte blandt andet i retten. 

Han forklarer også, at den dræbte var en nær ven, og at de havde været på jagt sammen før. 

- Jeg har kendt KK siden 1986, der ansatte jeg ham i en virksomhed, hvor jeg var ansat.

Senere blev den dræbte ansat i den 66-åriges eget firma.

quoteVi aftalte, at vi skulle slutte jagten og gå ned fra tårnene klokken 9:15. Man går ikke ned fra sit tårn før tid.

66-årig tiltalt for uagtsomt manddrab

- Han var også en nær ven. Vi var der for hinanden. Han var min højre hånd.

- KK og jeg har været på jagt derude i skoven flere gange før. Det er altid hyggeligt at have en at snakke med. Jeg ringede til ham dagen før. Vi aftalte at mødes hjemme ved mig klokken 7:30 den 9. om morgenen, siger den 66-årige under vidneafhøringen. 

Han forklarer, at hans ven havde et stort ønske om at skyde et stykke kronvildt i Danmark, så de havde aftalt, at hvis der kom et stykke kronvildt forbi, så skulle kammerarten have lov til at skyde det. 

- Jeg bestemte, at KK skulle sidde i det nordlige tårn, hvor jeg normalt sidder, siger den 66-årige. 

- Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke forlangte, at KK skulle have orange tøj på, svarer han på et spørgsmål fra Panduro. 

Forlod sit jagttårn

Den 66-årige forklarer, at det er helt almindelig praksis på forhånd at aftale, hvornår man afslutter jagten - altså indstiller skydningen - og kravler ned fra jagttårnene.

- Vi aftalte, at vi skulle slutte jagten og gå ned fra tårnene klokken 9:15. Man går ikke ned fra sit tårn før tid, forklarer han i retten. 

- Jeg ser, at der kommer to-tre dyr ud i skoven, og KK afgiver ét skud. Der var virkelig mørkt. Dyrene står bare som en silhuet. Det er svært at se med lysindfaldet. KK havde bedre udsyn end mig.


- Jeg så dyrene med mine egne øjne – ikke med kikkert.

- Jeg ser, at dyret bliver skudt, og at det går ned. De andre dyr trækker sig tilbage til skoven, forklarer den 66-årige jæger. 

- Jeg blev glad på KK's vegne. Det var hans højeste ønske, lyder det med grøde i stemmen fra den 66-årige, da han forklarer detaljerne efter, at KK har skudt kronhinden.

- Jeg sender ham to SMS’er og ønsker tillykke, da.

- Kort tid efter ser jeg bevægelse ved dyret. Jeg tager riflen op og sigter mod hovedet af dyret og skyder. Og så råber KK, at jeg har skudt ham, siger jægeren om de afgørende øjeblikke, hvor hans kammerart blev skudt. 

- (I kikkerten red.) Jeg ser dyrets hoved, og at det bevæger sig. Jeg afgiver skud.

Hvor tydeligt er det, du ser? spørger specialanklageren.

quoteJeg lægger en pres på benet, og der går omkring 20 minutter, før ambulancen kommer. Jeg fik at vide, at jeg godt måtte forlade området, men det ville jeg ikke.

66-årig tiltalt for uagtsomt manddrab

- Der var tusmørke. Jeg ved, at dyret ligger der. Jeg ville sætte et dræbende skud.

- Jeg har givet 25.000 kroner for kikkerten. Det er en virkelig god kikkert.

Den 66-årige jæger forklarer, at det hurtigt går op for ham, at den er gal. 

- Efter skuddet råber KK: ”Det er mig, du har skudt.” Jeg spørger ”Hvor er du henne? KK svarer: ”Jeg sidder ned ved siden af dyret".

Den 66-årige forklarer, at man skal altid være sikker, inden man skyder. 

- Jeg var 100 procent sikker på, at KK var i tårnet. Man går aldrig ned til dyret, når man har skudt det. Man forlader ikke sin post, før jagten er slut. Det gør man bare ikke, siger han. 

- Jeg ved ikke, hvorfor KK gik ned fra tårnet, siger den 66-årige og bryder sammen i vidnestolen og tager en serviet.

Afhøringen fortsætter.

- Jeg løber ned af tårnet og ringer 112. Jeg lægger en pres på benet, og der går omkring 20 minutter, før ambulancen kommer. Jeg fik at vide, at jeg godt måtte forlade området, men det ville jeg ikke.

- KK var så stille og rolig hele tiden.

Der forventes dom i dag torsdag over middag.