Tilgængelighed: Viborg er Europas fjerde bedste

EU-kommissionen har kåret Viborg til Europas fjerde mest tilgængelige by for handicappede og ældre. Indsatsen, som nu bærer frugt, begyndte allerede i 2012.

Viborg er kåret til Europas fjerde mest tilgængelige by af EU-kommissionen. Hvert år uddeler kommissionen ”Acces City Award”, og i 2018 sidder Viborg på fjerdepladsen kun overgået af Lyon (Frankrig), Ljubljana (Slovenien) og Luxembourg (Luxembourg).

quote Det er vigtigt for livskvaliteten for alle mennesker, at vi har den højest mulige tilgængelighed for alle

Jens Rohde, viceborgmester, Viborg

Helt præcist betyder det, at det i Viborg er nemt for ældre, forældre med barnevogne og personer med handicap at bevæge sig rundt i byen.

Allerede i 2012 satte Søren Pape Poulsen projektet i søen. Dengang udstedte Viborg Byråd sammen med Realdania, Bevica Fonden, Vanførefonden og Arbejdsmarkedets Feriefond en konkurrence om at gøre Viborgs historiske byrum mere tilgængeligt, og den indsats bliver de nu hædret for.

Selvom Lyon løb med førstepladsen, blev Viborg alligevel hædret ved prisoverrækkelsen. Byen har nemlig formået at skabe ligeværdig adgang i en bykerne, der har historiske bygninger, hvilket de blev lovprist for, og det vækker glæde hos viceborgmester og EU-parlamentariker Jens Rohde.

- Jeg håber, at det her kan være med til, at det nye byråd vil fortsætte med at styrke det fokus, som alle byer og kommuner bør have, nemlig at styrke tilgængeligheden i hele Danmark. Det er vigtigt for livskvaliteten for alle mennesker, at vi har den højest mulige tilgængelighed for alle, siger Jens Rohde i en pressemeddelelse.  

Det er første gang at en dansk by er nomineret til prisen, men allerede nu har Aarhus sat en målsætning om at vinde prisen næste år. Af tidligere vindere er blandt andet Milano, Göteborg og Berlin.