Theas far begik selvmord: - Folk er bange for at snakke med mig om det

Siden 21-årige Thea Therkildsens far begik selvmord for et år siden, har hun kæmpet med sorgen og savnet, men også med tabuet om at snakke om døden.

Det var en lørdag aften, og Thea Therkildsen hyggede sig til en pigefødselsdag. Hendes mor ringede til hende flere gange, men først da moren skrev en sms om, at det var livsvigtigt, ringede Thea Therkildsen tilbage.

- Jeg gik ud på toilettet og ringede. Det, jeg kunne høre i røret, var en form for hulken og gråd. Og meget hurtigt sagde min mor; far er død, far har skudt sig selv.

Det var den 2. marts 2019. Efter telefonsamtalen gik Thea Therkildsen helt i stå.

- Alt stoppede. Jeg fik en brændende fornemmelse inde i kroppen og i maven. Jeg fik en klump i brystet og halsen, som satte sig fast, husker hun.

Se hele Thea Therkildsens historie her.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Oplever selvmord som tabu

I dag er det et år siden, at Thea Therkildsen mistede sin far. Hun oplever stadig, at folk er bange for at snakke med hende om farens selvmord – flere lader helt være med at nævne det.

- Det er svært for folk at spørge ind til, fordi de ikke ved, hvordan jeg vil tage det. Om jeg vil blive ked af det, eller om jeg vil blive vred, eller om jeg faktisk gerne vil tale om det. Det gør ondt.

Thea Therkildsen tror, at fordi hendes far valgte at begå selvmord, så har det været mere svært for hendes omgangskreds at snakke med hende om døden.

- Det, der er svært, er, at der er en person, der har valgt ikke at ville kæmpe mere for sine børn og for sin familie, og den nemmeste udvej har været et selvmord. Og det er fejt at tage sit eget liv, siger hun.

Thea Therkildsens far var en stolt jæger, som elskede naturen. 
Thea Therkildsens far var en stolt jæger, som elskede naturen. 
Foto: Privatfoto

Folk skal ikke være bange

Hvert år er der omkring 600 personer i Danmark, der begår selvmord. Thea Therkildsens far var psykisk syg, men det var der ikke mange, der vidste, da han selv forsøgte at skjule det.

- Omkring nytår begyndte det at gå ned ad for min far. Han snakkede om, at han var bange for at miste mig og min søster. Han begyndte at snakke om, at hans venner heller ikke ville ham mere. Den tanke gik han meget med. Han havde det meget svært med, hvad folk tænkte om ham.

I dag bor Thea Therkildsen i Viborg og er ved at uddanne sig til pædagog. Selv om det er et år siden, at hendes far døde, så vågner hun stadig op og tror, at det hele er en drøm, og hendes far stadig lever.

- Det tager længere tid for mig at være i en sorgproces, når man ikke snakker så meget om det. Jeg har heller ikke bare lyst til at kværne løs omkring det, når folk ikke spørger. Jeg tænker jo, at hvis folk ikke spørger, så må det være fordi, de ikke er interesseret i det.

Hun håber, at hun ved at fortælle sin historie kan være med til at gøre op med tabuet om at snakke om døden.

- Folk skal ikke være bange for at hive mig tilbage i en dybere sorg. Jeg vil være ærlig omkring min fars selvmord, fordi det er vigtigt, at vi sætter fokus på det, og det er vigtigt, at vi ved noget mere om det.


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.