Tæt afstemning: Lynderupgaard er Danmarks næstsmukkeste herregård

Danmarks smukkeste herregård er for første gang kåret. Godt 10.000 har deltaget i afstemningen, og kun få stemmer adskilte vinderen og nummer to.

Danmarks smukkeste herregård er fundet, og æren tilfalder Voergaard Slot i Nordjylland. Det oplyser organisationen Historiske Huse, der står bag konkurrencen.

Voergaard vinder blandt 17 kandidater fra hele landet, og der var spænding til det sidste. Kun 30 stemmer adskilte vinderen og nummer to, Lynderupgaard, der ligger ved Skals nord for Viborg.

- Voergaard er en værdig vinder og en fantastisk repræsentant for Nordjylland. Stedet er opført i 1500-tallet og er bevaret på imponerende vis, og man mærker tydeligt, hvordan det er opført med henblik på forsvar i ustabile tider, siger Birthe Iuel, præsident for Historiske Huse.

Om Lynderupgaard:

Alle har fra den 22. oktober til 2. november kunnet stemme på deres favorit via Historiske Huses hjemmeside. Godt 10.000 har deltaget i afstemningen, og vinderen Voergaard løb med 16 procent af stemmerne.

Tre midt- og vestjyske herregårde blandt nominerede

I Danmark er der i dag cirka 770 herregårde. Fire eksperter fik til opgave at udvælge 17 finalister til titlen som ’Danmarks smukkeste herregård’. Blandt de nominerede var Nørre Vosborg ved Vemb, Bidstrup Gods ved Langå og altså Lynderupgaard ved Skals, som får en fornem andenplads og med et mulehår går glip af titlen og præmien som er et træ, der plantes ved en kommende højtidelighed. 

Organisationen Historiske Huse repræsenterer ejerne af de fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark og har med afstemningen ville sætte fokus på ejernes udfordringer med at vedligeholde de store, historiske herregårdsanlæg.

- Vi håber, at befolkningen får øjnene op for de mange smukke herregårde, der ligger strøet ud over hele landet. Selvom der kun er én, der ifølge vores afstemning er den smukkeste, så er der hundredvis af skønheder blandt de øvrige herregårdsmiljøer, både når det gælder bygningsværkerne og deres naturskønne omgivelser, udtaler Birthe Iuel fra Historiske Huse.

Organisationen har tidligere lavet kåringer af blandt andet Danmarks smukkeste præstegård og bondegård.

Se Fast Arbejde fra en af de nominerede herregårde, Nørre Vosborg, herunder:

Fast Arbejde besøger denne gang en arbejdsplads, der har over 700 års historie bag sig. Nørre Vosborg nævnes første gang i historiebøgerne i 1299 og siden da har herregården udviklet sig fra et privat hjem til i dag at være et moderne hotel og kultursted.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.