Tabte to millioner på tre minutter

Heine Andersen har tjent penge på at købe og sælge valuta på det helt rigtige tidspunkt. Men forrige fredag gik det galt, og han led et kæmpe tab.

02:14

Det er de færreste af os, der har oplevet at tabe millioner på få minutter. Men det har Heine Andersen fra Karup. Han er tidligere vinduespudser, men nu er han en såkaldt daytrader, og tjener penge på at handle med aktier og valuta. Men for nylig gik det pludselig helt galt. 

- Mit bud er, at jeg tabte et sted mellem 1,7 og to millioner kroner. På tre minutter, så det var dyre tre minutter, siger han. 

Heine Andersen har sammen med omkring 500 andre investorer brugt en særlig robot til at tjene penge på det engelske punds fald. Nu må han sande at den algoritme, som robotten brugte også kan tage fejl. 

- Jeg havde egentlig lagt en strategi, som umiddelbart var rigtig god, og som havde givet nogle gode penge i løbet af ugen. Når man smider det hele væk og mange gange til, så bliver man meget frustreret, siger Heine Andersen. 

I Ringkøbing Landbobank mærker de i stigende grad brugen af algoritmer og robotter, som handler hurtigere end mennesker. Ifølge banken udfordrer nutidens algoritmer markedet. 

- Man skal være god til at kigge sig om for at finde de rigtige. Efter maks. to måneder så er en algoritme som regel ude af kraft. Så er der en anden algoritme, der har fundet ud af, hvordan den første algoritme arbejdede, også angriber den den gamle algoritme, så det er ret teknisk, siger Sten Erlandsen, der er finanschef i Ringkjøbing Landbobank.

Heine Andersen har på trods af tabet stadig penge til at investere for. Han satsede ikke hele butikken på en enkelt robot.

- Hvis man kun investeret  iet system, så kan man tabe alt. Men har du fire eller fem systemer, så taber du måske kun en fjerdedel eller en femtedel, siger han.

I alt tabte de omkring 500 investorer, som brugte algoritmen de tre minutter, mellem 15 og 20 millioner kroner. Heine Andersen er allerede i gang med nye investeringer, som skal vinde de tabte millioner tilbage.