Sur smiley til hospitaler

11 hospitaler har landet over modtaget sure smileys fra Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har i 2012 givet 11 hospitaler en sur smiley for at have et dårligt arbejdsmiljø, det skriver Dagens Medicin. Blandt andre har hospitalet i Silkeborg og i Viborg fået en mundvig der vender nedad i den seneste vurdering fra Arbejdstilsynet.

Sygeplejerskerne fortæller, at de har været stresset af den store arbejdsbyrde. Der er blevet reduceret i antallet af senge, og hospitalet i Viborg har fået flere patienter fra Silkeborg. Derfor har alle måtte løbe stærkere.

- Vi mærkede det ved, at der var uorden. Tingene blev ikke gjort ordentligt, og folk følte ikke, at de præsterede, fordi der altid var for mange opgaver, siger Marianne Ross Sørensen, der er sygeplejerske på hospitalet i Viborg.

Hvis en virksomhed får fem eller flere påbud, udløser det automatisk en sur smiley.

- I vores branche er det det værste, hvis vi føler, at vi ikke har gjort et godt stykke arbejde, for så har vi svigtet nogle mennesker, siger Marianne Ross Sørensen.

Overbelægning en del af problemerne

- Vi ønsker ikke at have de her udfordringer, men sådan som vilkårene er, så vil vi af og til opleve, at medarbejderne føler en ekstraordinær belastning, siger Lars Dahl Pedersen, der er Hospitalsdirektør for Hospitalsenheden Midt i Viborg.

Grunden til den dårlige vurdering af arbejdsmiljøet på Hospitalsenhed Midt er, at medarbejderne har været psykisk belastede af den store arbejdsbyrde, der er kommet i kølvandet på den mange omlægninger i hospitalerne, der blev gennemført i 2011.

- Jeg kan ikke garantere, at vi ikke får en rød smiley en anden gang, fordi det er sådan, at hvis man har mere end 5 sager hos Arbejdstilsynet, og vi er en stor arbejdsplads, så det vil nok desværre ske igen, siger Lars Dahl Pedersen.

Politiske ændringer

Ansvaret for de stressede medarbejdere kan måske spores tilbage til regionsrådspolitikerne, der stod bag de omstillingsplaner, som har skabt problemer for hospitalernes medarbejdere.

- En stor del af forklaringen i Viborg er, at vi havde en stor sparerunde i 2011, hvor vi skulle finde en halv milliard. Det gav usikkerhed og uro i personalet, siger regionsrådsformand Bent Hansen.

Bent Hansen ærgrer sig over den sure smiley fra Arbejdstilsynet, men han står ved beslutningerne om omstillingsplanerne.

- Nu har vi lavet en struktur, der er holdbar i hvert fald i fem-seks år, så vi ikke kommer løbende med besparelser hvert halve år, så på den måde har jeg det godt nok med, at vi laver en ordentlig strukturomlægning og fik styr på økonomien, men at det rammer personalet på den måde, det er jeg ked af, siger Bent Hansen.

 

Se mere i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30:

02:33 Luk video