Succes med græs som grisefoder: Det kan simpelthen ikke blive bedre

Forskningscentret i Foulum har haft succes med at omdanne græs til grisefoder. Det til stor begejstring for SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Socialistisk Folkepartis formand Pia Olsen Dyhr er begejstret for forskningsprojektet, som har haft succes med at fodre grise med græs.
Socialistisk Folkepartis formand Pia Olsen Dyhr er begejstret for forskningsprojektet, som har haft succes med at fodre grise med græs.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det er allerede på menuen for køerne, og snart er det også grisenes tur.

Et netop afsluttet forsøg på forskningscentret i Foulum har haft succes med at bruge proteiner fra græs i grisefoder. Og det glæder projektlederen.

- Det gør jo at vi kan få et mere bæredygtigt landbrug, så det kan få rigtig store perspektiver, siger Erik Fog, som er projektleder for SEGOS.

Onsdag kunne han så levere de gode nyheder til SF’s formand Pia Olsen Dyhr, som aflagde forskningscentret et besøg.

- Det kan simpelthen ikke blive bedre. Hvorfor er vi ikke kommet i gang for længst? spørger hun tydeligt begejstret.

Ændrer ikke på ædelysten

I forsøget har man skiftet det sædvanlige protein fra soja ud med protein fra græs. 48 grise har været med i forsøget, og udskiftningen af protein har ikke påvirket deres ædelyst.

I forsøgsperioden spiste de lige så meget som kontrolgrisene, og ifølge projektlederen er det et tegn på succes.

- Hvis nu kødet havde set dårligt ud, spækket var flydende eller det smagte grimt, så var festen ligesom stoppet der, for så kunne vi ikke bruge det til at fodre grise med, siger projektleder Erik Fog.

Men det var altså ikke tilfældet, så festen kan fortsætte til stor glæde for direktøren for Landbrug og Fødevarer, Anna Lawaetz Ahrung.

- Det er et rigtig vigtigt projekt, som vi gerne vil have, politikerne kommer og ser og hjælper os med at løfte fra forsøg til storskala, siger hun.

Mere tilskud til klimavenlige afgrøder

Den nye metode betyder, at landmændene kan hjælpe både sig selv og miljøet ved at dyrke græs i stedet for at importere soja fra Sydamerika.

Men for at det kan svare sig for landmændene kræver det formentlig, at politikerne skruer på landbrugsstøtten.

- Vi skal diskutere, hvordan tilskuddene bliver givet til afgrøderne på marken,

og blandt andet sørge for, at man får mere tilskud til det, der er klimavenligt, siger Pia Olsen Dyhr.

2:09
Nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet i Foulum dokumentet, at proteiner fra græs er glimrende foder til grisene.