Store oversvømmelser langs Gudenåen

Haver og gangstier ved Gudenåen er endnu en gang oversvømmet. Det er et tilbagevendende problem, og nu kræver naboerne politisk handling.

Det er efterhånden en tilbagevendende nyhed, når sommeren er over Danmark: Gudenåen er gået over sine bredder. Igen.
Men i år er det ifølge naboer til landets længste vandløb værre end nogensinde før.

- Det er blevet værre og værre de sidste syv år. Jeg kan se på min strømregning, at mine pumper kører meget mere, end de gjorde før i tiden, siger Johannes Juel Ditlefsen fra Bjerringbro, som er nabo til den oversvømmede å. 

Han frygter, at oversvømmelsen snart bliver så kraftig, at det trænger ind i huset, som ligger et stenkast fra Gudenåen.

Grøden er problemet

Årsagen til den tilbagevendende oversvømmelse er, at planterne i Gudenåen, også kaldet grøden, gør det vanskeligt for vandet at løbe væk. Det fører til oversvømmede teltpladser, stier og haver langs åen, og nu kræver å-naboerne politisk handling.

- Allerede i 2014 var embedsfolk ude og ytre sig. Jeg havde håbet på, at politikerne var beslutningsdygtige og sagde: det er det her, vi gør, siger Jeppe Bo Nielsen, som er indehaver af Outdoor Bjerringbro, der ligger ved Gudenåen. 

Normalt bliver grøden skåret én gang om året. En opgave som Viborg, Favrskov, Silkeborg og Randers kommune, der alle ligger omkring Gudenåen, varetager.

Kommunen er på sagen

Mens vandet presser på, vokser naboernes frustrationer altså over, at kommunerne stadig ikke har fundet en løsning på problemet, selvom de efterhånden har haft en del oversvømmelser at øve sig på.

Formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg kommune Mads Panny(S) forstår naboernes frustration, men afviser kritikken.

- Man skal huske på, at det ikke er alt, kommunen kan løse, og klimaforandringerne har slået hårdt igennem de senere år. Der løber over 20.000 liter vand i Gudenåen i sekundet. Der er ikke nogle snuptagsløsninger, som kommunen lige har kunne ty til, siger han.

Viborg Kommune forventer, at en rapport over mulige løsninger på problemet i Bjerringbro ligger klar til årsskiftet. 

 

Naboer til Gudenåen er plaget af oversvømmelse, som denne sommer er den værste nogensinde, mener de.

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Natur.