Store Hvededag: Hveder er ikke bare hveder
Kardemomme eller ej og smør eller margarine. Der er stor forskel på hveder.
Det er store hvededag i dag. Aftenen før Store Bededag går hveder bogstaveligt talt som varmt brød.
Hos Bilka i Herning solgte de sidste år 25.000 hveder - det højeste antal for en enkelt butik i hele landet.
- Vi har ikke kun knopper i butikken. Vi har også næsten knopper på armene, af at knokle hele tiden. For selvfølgelig er det et kæmpe arbejde, men det er sjovt, fordi det er den ene gang om året, siger Eva Jørgensen, bagermester, Bilka i Herning.
- Duften af kardemomme er over det hele. Det er jo fantastisk at gå i.
Smagen af kardemomme
Og netop kardemomme er en af de ting, der skiller hvedeelskere på tværs af landet.
- Hemmeligheden er kardemommen. Der er vi som bagere forskellige af opfattelse af, hvor meget kardemomme, der skal i. Den røber jeg ikke, for det er vores hemmelighed, hvor meget vi putter i, siger bagermester Lars Trier Nielsen, der har bagerier i Frederiks og Aulum.
I år laver bagermesteren 12.000 hveder. Han sværger til margarine - og heller ikke her er der enighed.
- Forskellen er, om det er Sjælland eller Jylland. På Sjælland bruger man smør, men hvis du kommer om på den anden side af Storebælt, så bruger vi margarine, siger bagermesteren.
- Sådan har det altid været. Du kan ikke lære jyderne at spise smør. Det har jeg prøvet på i rigtigt mange år. Jeg ved, hvad de vil have - og det er margarine, siger bagermester Lars Trier Nielsen.
Heller ikke i Frederiks kommer man sovende til hvederne.
- Jeg begynder flere måneder før hvededag med at købe kardemomme hjem, for ellers så stiger den i pris her hen omkring vi skal lave hveder. Så for at undgå det, så køber jeg hjem 2-3 måneder før, siger Lars Trier Nielsen.