Stor opgave afleveret: Har fyldt det hele for gymnasieelever i to uger

Mange midt- og vestjyske gymnasieelever har netop afleveret SRP. En stor opgave i løbet af den treårige ungdomsuddannelse.

Studieretningsprojekt (SRP)
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

I to uger op til juleferien fylder den det hele. Studieretningsprojektet eller SRP, som den forkortet kaldes. En obligatorisk omgang for 3.G-elever på de boglige ungdomsuddannelser, STX, HHX og HTX.

- Det er jo den store opgave. Den fylder to karakterer og er generalprøven på eksempelvis en kommende universitetsopgave, forklarer SRP-vejleder Bente Herred Hansen fra Viborg Gymnasium & HF.

Iblandt skolens elever, der netop har skrevet SRP, er Natalie Hvid Nielsen.

- Man har kørt sig selv lidt op, så det er lidt svært at vide, hvor man lige skal starte, sagde hun i begyndelsen af skriveriet.

Hun har skrevet om designerbørn i fagene, biologi og dansk.

- Det er et emne, vi selv har valgt, så det er noget, der interesserer mig.

Natalie Hvid Nielsen godt i gang med SRP-opgaven. Et stort arbejde.
Natalie Hvid Nielsen godt i gang med SRP-opgaven. Et stort arbejde.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

Spørger man en anden, kan det også være godt at få noget viden om noget, man kan bruge i fremtiden.

- Vil gerne blive noget med penge

Frederik Mullesgaard Pedersen skriver om krakket på Wall Street i 1929 i historie og samfundsfag. Han håber, at SRP'en lærer ham noget, han kan bruge i fremtiden.

- Jeg kunne godt tænke mig at blive noget med penge, og så er det selvfølgelig ikke godt at starte finanskriser, så det er måske en meget fin idé at få arbejdet lidt med det, forklarer han.

Emnerne var altså på plads. Alligevel kan skriveprocessen godt være svær. Også i forhold til konkurrence.

Et stort sammenligningsshow

I løbet af SRP-perioden er der vejledning på skolen. Men det giver også anledning til at kigge kammeraterne over skulderen.

- Vi har fået at vide, at vi ikke skal sammenligne os med andre, men det vil jo altid være rigtig svært. Nu kom jeg herop og fik at vide, at der allerede er nogen, der har skrevet tyve sider, og så sidder jeg selv derhjemme med mine seks-syv sider. Så kan man godt føle sig lidt bagud, sagde Natalie Hvid Nielsen midt i forløbet.

Hun har brugt lange aftener og nætter på at skrive opgaven.

- Det der med at holde sig selv i gang, tror jeg nok, er det, der har været det sværeste for mig. Men jeg synes også, at det er rigtig godt, at man lærer, at man skal holde sig selv i gang. For hvis man skal videre på universitetet, er det rigtig vigtigt, at man kan holde sig selv i gang.

Hun blev færdig med opgaven i løbet af natten til torsdag.

Natalie Hvid Nielsen måtte arbejde sent for at blive færdig. Og det blev hun.
Natalie Hvid Nielsen måtte arbejde sent for at blive færdig. Og det blev hun.
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

- Det er godt nok dejligt. Man håber selvfølgelig, at lærerne synes, at den er lige så god, som man selv gør. Men sådan som det er nu, er jeg faktisk bare glad for at være færdig.

Eleverne får deres karakter for opgaven i januar.

4:51