Stjerner er et hit på Viborg Katedralskole

Der er kommet dobbelt så mange elever, som interesserer sig for astronomi. Derfor har Viborg Katedralskole nu to hold med valgfaget.

Elever på Viborg Katedralskole er blevet vilde med at kigge på stjerner.
Elever på Viborg Katedralskole er blevet vilde med at kigge på stjerner.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Stjernerne bliver betragtet med store øjne og store teleskoper i Viborg. Her er det at kigge på stjerner blevet kult, og sådan er det faktisk i hele Danmark.

- Det er fantastisk at se, at elevtallet i sådan et lille fag som astronomi er fordoblet over de seneste år, fra omkring 500 til 1.000 på landsplan. Vi er også gået fra at have et hold til at have to, forklarer Thomas Amby, som er lektor i fysik og astronomi på Viborg Katedralskole.

På astronomiholdet i Viborg er de samlet for at kigge på de lysende prikker på himlen, i en lille kuppel med flere teleskoper.

- Jeg tror interessen skyldes, at man har snakket mere om naturvidenskab i medierne. Og særligt Andreas Mogensens rejse ud i rummet har sat stor fokus på himmelrummet og den naturvidenskabelige forskning, siger Thomas Amby.

Betelgeuse

Det er ikke et særligt mundret navn, men det er en særlig stjerne. Og det er netop Betelgeuse, som eleverne fra Viborg har særligt øje på, fordi den kan blive en af de næste supernovaer. Altså en stjerne som eksploderer og giver et voldsomt lys fra sig.

- Vi regner med at det bliver et sted mellem i dag og så 100.000 år. Så det er i den nærmeste astronomiske fremtid, siger Thomas Amby.

Selvom der kan gå mange år endnu, og sandsynligheden for at det nuværende elevhold får set supernovaen er minimal, så interesserer den stadig eleverne.

- Det vil være en historie som man aldrig vil glemme, hvis man fik lov at opleve det, fortæller Keshaav Thirumavalavan.

Et nyt univers

Keshaav Thirumavalavan regner da heller ikke med, at han får lov at se en supernova, men der er sket noget nyt med stjernen Betelgeuse.

- Den varierer i lysstyrke og den er faktisk begyndt at falde i lysstyrke over tid, forklarer Keshaav Thirumavalavan.

Men supernova eller ej, så har det store univers fanget ham.

- Det er spændende, fordi der er så mange ting derude. Som er så langt væk fra jorden, det er slet ikke til at forstå, forklarer Keshaav Thirumavalavan.

2:50
Gymnasierne oplever et boom i interessen for astronomi. Viborg Katedralskole har oprettet et ekstra astronomihold.