Sol, varme og noget koldt at drikke: Danskerne bruger fire gange mere på rosévin

Danskerne bruger fire gange mere på rosévin i dag sammenlignet med for 10 år siden, og på en sommerdag som i dag kigger mange mod de lyserøde dråber.

Lars Røgild er vinhandler, og han kan godt mærke den store interesse for rosé.
Lars Røgild er vinhandler, og han kan godt mærke den store interesse for rosé.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Sommeren er her endelig, og torsdagen har budt på den første af mange varme dage.

Og på en ægte sommerdag har mange lyst til at lægge sig i haven med lidt koldt at drikke, og for Lars Røgild er valget af væske indlysende:

- Rosé er simpelthen sommer på flaske, siger han.

Han er vinhandler i Viborg, og han ved derfor en del om de rødmende dråber. Og han er ikke den eneste, der interesserer sig for dem.

Salget af rosé er nemlig steget meget de seneste år.

- Der er bare blevet markant mere interesse for at dykke ned i smagen af god rosé i stedet for dem, der smager mere af billig hvidvin med rødbedefarve, siger vinhandleren til TV MIDTVEST.

Noget tyder på, at danskerne godt kan skelne skidt fra kanel, når det kommer til rosévin.

På en varm sommerdag kan det altså noget med lidt kold rosévin.
På en varm sommerdag kan det altså noget med lidt kold rosévin.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Tal fra Coop viser nemlig, at danskerne bruger fire gange så mange penge på rosé i dag som for 10 år siden, og spørger man Lars Røgild, får man noget for pengene.

- Hvis man for eksempel tager en barolo lavet som rosé, så ville folk sige ”wauw, det må da være fantastisk,” og ja, det er det også, men det kan du ikke få for 55 kroner. Men hvis man vil give 200 kroner for en virkelig god rosé-oplevelse, så får du det også, siger vinhandleren.

Dansk rosé får ros

Den stigende interesse kan også mærkes andre steder end hos vinforhandlerne.

På en vingård uden for Thorning har de nemlig kastet sig over at skabe dansk rosé-vin.

- Det er en rosé, der er lavet på rondo og solaris – en meget kraftig rosé. Sådan en lidt atypisk rosé, som egner sig fortrinligt til forskellig mad, siger Carsten Jepsen, der er vinmand ved Neder Kjærsholm i Thorning.

Deres rosévin fra 2016 har fået guldmedalje til dansk vinskue, og i disse dage suger stokkene godt med sol til sig, så dette års vinproduktion forhåbentlig giver en god årgang.

De hvide og de røde dråber har altså fået en stærk konkurrent, og det er faktisk ikke kun om sommeren.

- Man har kunnet se gennem de sidste fire-fem år, at rosé er gået fra at være noget, man kun drak om sommeren til at være noget, som flere og flere drikker hele året rundt, siger Carsten Jepsen til TV MIDTVEST.