Socialdemokrater går til kamp om borgmestertitlen i Viborg

Socialdemokraterne i Viborg Kommune skal finde den kandidat, der til næste år skal forsøge at tage borgmesterposten fra Venstres Ulrik Wilbek.

Det er to rutinerede socialdemokratiske byrådsmedlemmer, der går til kamp om at blive den, der skal udfordre Ulrik Wilbek (V) om titlen som borgmester i Viborg Kommune.

I det ene ringhjørne står Niels Dueholm (S) fra Bjerringbro, som er formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe og har været i byrådspolitik i 24 år.

- Det er klart, at hvis vi får muligheden for det, så går vi helt og holdent efter borgmesterkontoret, siger Niels Dueholm.

Mette Nielsen (S) i det andet ringhjørne er fra Klejtrup, og hun er formand for Landdistriktsudvalget og har 15 års erfaring med byrådspolitik.

- For mig er det rigtig vigtigt, at vi får en tydelig profil, så man kan se, at der er forskel på at have en socialdemokratisk borgmester og en Venstre-borgmester, siger Mette Nielsen.

De skulle have dystet i foråret, men som så meget andet blev det aflyst. Men nu kommer afgørelsen endelig, for i næste uge begynder en afstemning blandt Socialdemokratiets 550 medlemmer i Viborg Kommune.

- Det bliver godt at få det afgjort. Det har været en rigtig lang proces, fordi corona selvfølgelig har udskudt en masse, siger Mette Nielsen.

Niels Dueholm er enig i, at de snart ikke kan trække beslutningen længere.

- Nu skal det snart til at være, det er ved at være på tide, siger han.

Bliver svært at få socialdemokratisk flertal

At der på den måde bliver afholdt et kampvalg er dog en ret usædvanlig begivenhed. Ifølge Mette Nielsen er det første gang i mange år, det sker.

- I al den tid, jeg har været politiker, har man ikke haft et reelt valg om, hvem der skal være partiets borgmesterkandidat, siger hun.

Hun mener også, at det bliver sundt for partiet at skulle igennem den proces, de står over for. Også Niels Dueholm ser frem til kampen.

- Vi skal gå i dialog og have et godt samarbejde med de øvrige partier, og det mener jeg, jeg kan, siger han.

Uanset hvem af de to, der vinder dysten, bliver det formentlig svært at vippe Venstre-borgmester Ulrik Wilbek af pinden. Der er nemlig traditionelt borgerligt flertal i byrådet.

Faktisk har Viborg ikke haft en socialdemokratisk borgmester siden 2009, da Johannes Stensgaard blev afløst af den konservative Søren Pape Poulsen.

- Det bliver svært at få et socialdemokratisk flertal, så vi er nødt til at skulle hen over midten for at få borgmesterposten, siger Niels Dueholm.

Det er heller ikke noget, der skræmmer Mette Nielsen.

- Nu er der jo ikke nogen naturlov, der gør, at den siddende borgmester skal blive siddende. Det afhænger af, hvordan mandaterne falder på valgnatten, og hvem man i øvrigt konstituerer sig med.

Om det bliver den ene eller den anden socialdemokrat er altså nu op til partiets medlemmer. Afstemningen slutter den 6. november.

Hør mere om kampvalget i indslaget her.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Politik.