Snak, hygge og integration: I Viborg har gåturen også sidegevinster

Hver torsdag aften mødes en gruppe i Viborg for at gå en tur rundt om søen. En gåtur, der giver meget mere end motion.

Der er ikke mange på gader og stier sådan en kold januaraften i Viborg. Men lidt før klokken 20 ankommer Preben Elvers Pedersen med veste, lygter og kaffe. Det er ham, der har fået ideen til gruppen, der mødes for at gå sammen en gang i ugen.

- Det startede egentlig som en gå-gruppe for småbørnsforældre. Efter jeg fik børn, syntes jeg ikke selv, jeg kom nok ud for at få motion og være social, fortæller Preben Elvers Pedersen.

Det viste sig hurtigt, at der var stor interesse for at troppe op til en frisk og uforpligtende gåtur efter børnenes sengetid.

- Det har betydet, at jeg er kommet i form igen efter at have fået børn. Jeg har fået meget mere energi, og nu er jeg også begyndt med andre former for træning, fortæller Sarah Hedestrand, der tog sig sammen til at dukke op ved Sønæs en torsdag aften for to måneder siden.

Ikke kun for nybagte forældre

Snart rygtedes gåturen også til andre kredse, og så tog Preben Elvers Pedersen en rask beslutning.

- Vi åbnede simpelthen op, og inden jeg så mig om, var der 240 medlemmer af Facebookgruppen ’Aftenholdet - dit næste skridt,’ siger initiativtageren.

Seneste gruppe, der er blevet inviteret med til gå-fællesskabet, er danskere med anden etnisk baggrund.

- Min datter leger tit med nogle iranske piger, og her bliver jeg tit inviteret ind på kaffe. Det er hyggeligt, men det kniber lidt med at snakke sammen. Så jeg tænkte, at det var en god ide at invitere nydanskere med. Så kan de få snakket noget dansk og få et netværk, forklarer Preben Elvers Pedersen, der fik hjælp af sprogskolen til at udbrede sit budskab.

I vintermånederne er der i gennemsnit 15 med på gåturen og her er cirka 30-40 procent nydanskere. En af dem er Abdul Mahmoud, der stort set er med hver torsdag.

- Jeg kommer for at få snakket dansk. Vi snakker om helt almindelige ting som børn og arbejde, og så er de andre søde og sørger for, at vi går i grupper, hvor vi får snakket, fortæller Abdul Mahmoud.

Gåturen rundt om søen er 6 kilometer og tager cirka en time.

Kom her med på en af gåturene i Viborg.
Foto: Hans Vittarp, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Livsstil.