Smartphones stresser de unge

Mange unge bruger deres smartphones så meget, at de risikerer at blive syge.

Smartphone010414.jpg

En meget stor del af de unge bruger deres mobiltelefon stort set hele tiden - også mens de laver andre ting. Den store opmærksomhed på den lille tidsrøver har stor indvirkning på de unges evne til at kunne slappe af.

På Viborg Katedralskole har skolens ledelse oplevet mange problemer med, at telefonerne forstyrrer i timerne og giver problemer både i forhold til undervisningen og med det sociale.

Tirsdag gæster Teknologiforsker Søren Hebsgaard derfor skolen. Han har lavet en stor undersøgelse om emnet, og han skal fortælle de 900 elever om, hvad deres mobilvaner betyder for stress og koncentration.

- Når man ikke får tid til at slappe af, når man ikke får tid til at tage en lille pause uden at lave noget, så bliver hjernen stresset, og så får man en klump i maven og man får den der korte åndedræt og det er der desværre rigtig mange, der bliver syge af, siger Søren Hebsgaard, teknologiforsker.

Søren Hebsgaards undersøgelser viser, at hvis man sammenligner en gruppe af unge, som ofte multitasker med deres mobil med dem som ikke gør, så føler over dobbelt så mange multitaskere sig stressede. De føler sig ofte anspændte, rastløse, nervøse og har problemer med at sove, fordi hovedet er fyldt med bekymringer.

400 af eleverne på Viborg Katedralskole har besvaret et spørgeskema. Det viser, at de unge kvinder føler sig markant mere stressede end de unge mænd. 26 pct. af de unge kvinder føler sig stressede mod kun 12 pct. af de unge mænd.

Her kan du se Søren Hebsgaard fortælle, hvad smartphones betyder for de unge på Katedralskolen i Viborg:

 

1:05