Skoleelever står foran stort valg: - Mange føler sig presset til at vælge rigtigt

9. klasseelever over hele landsdelen står overfor at skulle vælge den helt rigtige ungdomsuddannelse i disse dage.

Skal man uddanne sig til mekaniker, sygeplejerske eller måske blive selvstændig?

Lige nu spørger rigtig mange 9. klasseelever sig selv om, hvad fremtiden skal byde på, mens de tilbringer deres absolut sidste tid i folkeskolen.

For efter folkeskolen venter der et væld af muligheder. Men det kan være både svært og forvirrende at skulle træffe voksne beslutninger om fremtiden. Krydset på uddannelsesblanketten skal nemlig sættes det helt rigtige sted.

Skillevejen oplever skolevejleder på Stoholm Skole ved Viborg, Kristian Højgaard-Hansen, på nærmeste hold. Lige nu hjælper og guider han 9.A med at tage det store valg.

- Mange føler sig helt klart presset til at vælge rigtigt i første forsøg. Der skal jeg gå ind og hjælpe med at lette lidt af presset. Men jeg oplever også en stor gruppe, som er ret afklaret omkring, hvad de gerne vil.

- Der er ikke nødvendigvis noget, der hedder ’at sætte krydset det rigtige sted’, men de er nødt til at gå i gang med noget. Det er også derfor, mange vælger at tage 10. klasse med, så de kan blive klogere på, hvad de kunne tænke sig, lyder det fra Kristian Højgaard-Hansen.

Handler om at åbne øjnene for mange muligheder

Skolevejleder Kristian Højgaard-Hansen oplever både elever, der har helt styr på fremtidsplanerne og elever, der har brug for stor hjælp.
Skolevejleder Kristian Højgaard-Hansen oplever både elever, der har helt styr på fremtidsplanerne og elever, der har brug for stor hjælp.

Eleverne på Stoholm Skole er jævnaldrende men vidt forskellige. De har alle sammen egne tanker og idéer om, hvad næste skridt i livet skal være.

Derfor handler det om at hjælpe eleverne i den retning, der passer til dem hver især, forklarer vejlederen.

- Helt grundlæggende handler det om at åbne elevernes øjne for, at der faktisk er rigtig, rigtig mange forskellige ungdomsuddannelser. Jeg skal vise dem, at de ikke behøver at træffe det samme valg som deres søskende eller forældre har taget.

- Jeg tror det er vigtigt også at kigge på andre fremtidsmuligheder. Det handler også om at se på, om der er gode muligheder for at få et job indenfor det, de gerne vil, siger Kristian Højgaard-Hansen.

Når skoleåret slutter på Stoholm Skole, spredes eleverne fra 9.A for alle vinde. TV MIDTVEST forsøger at holde snor i dem i løbet af det næste år, så vi kan fortælle historien om, hvordan det går dem på deres vej mod drømmeuddannelsen.

Her kan du møde en håndfuld elever fra Stoholm Skole, der alle har gjort sig store tanker om, hvilken vej de skal vælge i livet. Det er voksne og svære valg, der skal træffes. 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Uddannelse.