Sjældent hul i jorden ved Mønsted Kalkgruber

Det er særsyn, der møder besøgende ved Mønsted Kalkgruber vest for Viborg for tiden: Et sjældent hul i jorden.

Et jordfaldshul er et sjældent fænomen. Et hul, hvor jorden tilsyneladende er forsvundet. Og sådan en størrelse er lige nu hegnet ind ved Mønsted Kalkgruber.

- Den egentlige årsag er selvfølgelig, at vi har en kalkmine, men det, der udløser det her, kan være det ekstreme nedbør, vi har haft i en periode. Vand virker som et smøremiddel og gør leret mere blødt. Vådt ler er som smør, forklarer Bo Holm Jacobsen, der er lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

I Mønsted har de faktisk oplevet det før. Ved skolen skete det i 1989. Dengang var hullet dog noget større og til stor fare for eleverne.

Hullet ved gruberne nordvest for byen er betydeligt mindre og langt fra bebyggelse. Alligevel tager Claus Clausen, der er formand for Mønsted Kalkgruber, det ganske alvorligt. Derfor er hullet hegnet af, ligesom en ingeniør arbejder på en rapport om hullet, der er ved en natursti.

- Han skal beregne, hvor stort et krater der teoretisk set kan blive, og så skal vi have lavet en sikkerhedszone i forhold til det.

Så naturstien kan være lidt i fare?

Ja, men så kan man gå bagom, så man stadigvæk kan komme ud at gå, men ikke nødvendigvis lige her, afslutter han.

Ingeniøren forventer at have rapporten klar til Mønsted Kalkgruber i næste uge.

Senest det trak overskrifter, var for over 30 år siden ved Mønsted Skole, men nu er der et nyt jordfaldshul.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Natur.