SF stiller ultimativt krav til S: Indfør minimumsgrænse for normeringer

SF bringer minimumsnormeringer i spil som ultimativt krav til Mette Frederiksen, hvis de skal bakke op om en socialdemokratisk finanslov.

Hvis Socialdemokraterne skal lave finanslov med SF efter et valg, så skal de acceptere en fast grænse for, hvor mange børn der må være per voksen i daginstitutionerne. Et ultimativt krav, der ikke huer Socialdemokraterne, men til gengæld vækker glæde hos forældrene.

quoteJeg har dårlig samvittighed, hver dag jeg tager på arbejde.

Michael Larsen, forælder, Vammen

- Jeg har dårlig samvittighed, hver dag jeg tager på arbejde, fordi der ikke er den tid til min datter og alle de andre børn, når hun tager tiden, siger forælder Michael Larsen fra Vammen foran daginstitutionen Bulderby i Viborg.

Og han er ikke den eneste forælder med den holdning.

- Der er ikke altid ressourcer nok. Og vi har også ofte lidt en idé om, at de voksne kunne meget mere, hvis der var flere hænder, siger forælder Lea Erfurth fra Viborg.

Krav bliver til ultimativt krav

SF har tidligere foreslået en miniumsgrænse for, hvor mange børn hver voksen må passe. Nu er forslaget blevet til et ultimativt krav til Socialdemokratiet i valgkampen.

- I finansloven vil SF have, at vi begynder at lave minimumsnormeringer, ellers så bliver det ikke en finanslov med os, siger vi klart og tydeligt nu, siger næstformand og folketingskandidat for SF, Signe Munk.

Flere pædagoger i institutionerne var et centralt krav, da tusindvis af forældre for få måneder siden protesterede over hele landet. Og ny politik er der brug for, hvis man spørger pædagogerne i Bulderby.

Marianne Gaarsdal var med til demonstrationerne, og hun håber, at det bliver et centralt tema i valgkampen.

- Det er ikke så hot et emne at tale minimumsnormeringer, så det blev faktisk ikke nævnt, men det er bare mega vigtigt, siger Marianne Gaarsdal, der er skolepædagog. 

Og at der er brug for handling bekræfter pædagog i institutionen Bulderby.

- Når vi bliver stressede, bliver børnene det også. Vi kan ikke favne dem på den måde, som vi rigtig gerne vil, fortæller pædagog Tina Sand.

Socialdemokraterne er ikke afvisende over for at få flere pædagoger i daginstitutionerne, men mener ikke, at minimumsnormeringer nødvendigvis er den rigtige vej at gå.

- Sådan en benlås vil jo kunne betyde, at man skal afsætte de penge til børneområdet, og derved kan man blive nødt til at tage det fra for eksempel ældreomsorgen, og den afvejning synes vi skal blive ved med at ligge ude i kommunerne, siger Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet. 

SF kræver  minimumsnomeringer i dagsinstitutionerne for at stemme for en rød finanslov. S kalder det for en benlås til kommunerne.