Sagen om Værnengene er startet i dag

Over 40 landmænd var mødt op foran Vestre Landsret, da værnenge-sagen i dag blev skudt i gang. Sagen forventes afgjort om otte uger.

værneenge-sagen

I årevis har landmænd, grønne organisationer og offentlige myndigheder kæmpet om Værnengene ved Bork Havn. Striden handler om, hvorvidt området er et beskyttet naturområde eller et flere hundrede år gammelt landbrugsområde. I dag blev stridighederne mellem landmændene og Natur- og Miljøklagenævnet så taget med i Vestre Landsret, hvor retssagen i dag gik i gang.

- Vi troede vi kunne stole på, hvad vi har fået fortalt. Det ved jeg ikke, om er naivt at tro, at det er sådan, men det har i hvert fald vist sig, at det kan vi ikke, sådan lød kritikken i 2015 fra Landmand Niels Jørgen Sommer Madsen.

Han har med støtte fra Landbrug & Fødevarer, ønsket at omlægge 10 hektar græs til jord.  et ønske, der i følge fredningsbestemmelserne i 1990 er tilladt, men det er der nu blevet lavet om på.

 

Fredningsaftale

Værnengene blev første gang fredet i 1977 og i 1990 gik landmændende frivilligt med til de første MVJ-ordninger, hvor de fik økonomisk kompensation mod at gøde mindre. Ordningen blev i 2004 godkendt af natur-og miljøklagenævnet, som besejlede med en ny fredningsaftale. Både Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Ringkøbing Amt m.fl. underskrev den nye aftale.

-  Og så troede vi egentligt, at det må da være nok. Hvis ikke det er nok, hvad er så nok, sagde Niels Jørgen Sommer Madsen, oktober 2015 til TV Midtvest.

I 2010 lavede Natur- og Miljøklagenævnet en kovending. MVJ-ordningerne blev lavet om, så landmændene kun kunne opnå tilskud, hvis de slet ikke gødede, og det gav problemer for de drægtige køer på engene, so m ikke kunne få næring nok fra græsset til fostrene i maven. En ændring som Niels Jørgen Sommer Madsen slet ikke havde set komme.

Derfor har landmændene nu lagt sag an mod Natur-og miljøklagenævnet.

- Det vil jo svare til, at Højesteret afsiger en dom i en sag, og så ti år senere tager sagen op og træffer den modsatte afgørelse i samme sag.Det kan man ikke. Altså når en afgørelse er truffet af den her karakter, så er det en endelig afgørelse, lyder det fra Håkun Djurhuus, der er partner ved advokathuset Bech-Bruun i København.

 

Der ventes dom i sagen om otte uger.