Sag om ulovligt antibiotika startede i dag

Retssagen mod Grønhøj Produktion lidt uden for Viborg og Esper Goul Jensen fra Salling begyndte i dag.

Retssagen mod Grønhøj Produktion lidt uden for Viborg og Esper Goul Jensen fra Salling begyndte i dag. De to svineproducenter er under mistanke for havde brugt den ulovlige form af antibiotikummet Tetracyklin i 10 af deres i alt 11 besætninger. For første gang skulle Grønhøj Produktion og Esper Goul Jensen i dag svare på spørgsmål i sagen, hvor de er tiltalt for brug af ulovlig medicin

Tiltalen er rejst på baggrund af prøveresultater fra Fødevarestyrelsens besøg hos de to svineproducenters besætninger for to år siden. Fødevarestyrelsen forklarede i dag, at deres efterfølgende undersøgelser beviser Tetracyklin hos 10 ud af i alt 11 besætninger.

Embedsdyrlægen fortalte fra vidneskrænken, at i de prøver, der er testet positivt for tetracyklin, er tale om en ren form for Tetracyklin - altså et form for antibiotikum, der ikke kan købes i Danmark, og derfor er ulovlig. Men svineproducenterne holder fast i, at de ikke har gjort noget forkert. De spekulerede i dag i, at mængden af det ulovlige antibiotikum i prøverne kan komme fra de mellem 12 og trettentusinde ton foder, de bruger årligt. 

Kan være tale om groft hærværk
Direktør i Grønhøj Produktion understregede, i dag i retten, at de i den pågældende periode ikke havde noget incitament for at bruge ulovlig medicin. De havde nemlig kun brugt 50 procent af deres samlede medicinkvote. I øvrigt understregede han, at 25 kilo Tetracyklin svarer til 6-7 års forbrug, og det kaldte han ”helt ekstremt”.

På det første af Fødevarestyrelsens besøg fandt de 50 kilo Tetracyklin i et brændeskur på en Grønhøj Produktions adresser. De to svineproducenter kalder det groft hærværk, og Esper Goul Jensen i dag gisnede om, at det kan hænge sammen med hans dårlige ry, efter han blev kædet sammen med et fejlslagent energieventyr for nogle år siden.

- Han har forklaret, at han har været udsat for mange anonyme anmeldelser i en lang periode. Lige fra private forhold til SKAT og til at muligt andet. Han har sågar haft rockere holdende ude på sin parkeringsplads. Alle de sager, der har været gennem de sidste fire år, har jo haft det formål, at nogle indædt har villet skade ham, siger advokat Lauge Fastrup, der repræsenter de to mand i sagen.

Anklagemyndigheden går efter en bødestraf, mens svineproducenterne kræver en erstatning på over 20 millioner kroner som følge af de midlertidige lukninger, de blev påtvunget. 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.