Rystet katteejer: Katten Thomas blev forgiftet og var døden nær

Familien Ammitzbøll fra Viborg kan ikke forstå, at nogen bevidst vil tage livet af deres kæledyr, Thomas.

Den 11 måneder gamle hunkat med det maskuline navn, Thomas, blev lørdag morgen fundet i kramper og straks kørt til dyrlæge. Katten er - mod alle odds - i bedring. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Lørdag morgen fandt én af familiens Amitzbølls naboer familiens kat, 11 måneder gamle Thomas, forgiftet.

Katten var kravlet ind i naboens carport, og her blev den fundet en tilstand, der har rystet både katteejerne og en lokal dyrlæge. 

Det er jo helt forfærdeligt, at man kan gøre sådan noget ved et dyr

Freja Ammitzbøll, katteejer, Viborg

- Det er jo helt forfærdeligt, at man kan gøre sådan noget ved et dyr. Ved uskyldige væsener, der render rundt i naturen, lyder det fra Freja Ammitzbøll, der er ejer af den forgiftede kat.

Den 11-årige hunkat med det maskuline navn, Thomas, blev fundet i kramper og straks kørt til dyrlæge Lise Svejgaards dyrlægepraksis, Egelund Klinik i Viborg.  

- Thomas var mere død end levende, da vi fik hende ind. Den var i voldsom krampe, dehydreret og i chok, kold og meget skidt. Det er noget af det værste, jeg har set, i forhold til forgiftning, fortæller dyrlægen.

Læs også Forslag til kattelov: Danskerne siger nej tak

Ikke første gang

For en måned siden gik det samme ud over en anden kat i nabolaget, fortæller katteejer Freja Ammitzbøll. Og for et års tid siden måtte hun, hendes mand og deres treårige søn måtte sige farvel til én af deres katte, Bodil, der også var blevet forgiftet.  

Thomas var mere død end levende, da vi fik hende ind(...)Det er noget af det værste, jeg har set

Lise Svejgaard, dyrlæge, Egelund Klinik, Viborg

Kattens ejer, Freja Ammitzbøll, kalder det sindssygt, at nogen går rundt og forgifter kæledyr i nabolaget.

- Jeg kan slet ikke fatte det, at man kan være så egoistisk, at man er villig til at gøre dyr ondt, fordi de irriterer én. Jeg synes, det er en forkert måde at tage hånd om tingene på. Jeg synes, vi skal have en dialog i stedet for, lyder opfordringen i dag. 

Sorte plamager og ætsninger i munden

Ifølge dyrlægen så var det minutter fra, at Thomas var død af sin forgiftning. Og dyrlægen er på ingen måde i tvivl om, at nogen har forgiftet katten.

- Der var sorte belægninger på dens tunge og ætsninger inde i munden, og det lugtede af nærmest olie, fortæller Lise Svejgaaard i dag til TV MIDTVEST.

Sådan så kattens tunge og mund ud, umiddelbart efter, den var blevet fundet. Dyrlægen vurderer, at nogen har tvunget motorolie ind i kattens mund. Foto: Privatfoto/ Freja Ammitzbøll

Dyrlægen har oplevet flere tilfælde, hvor katte enten bliver forgiftet eller endda skudt at naboer, der er godt og grundigt trætte af dyrenes færden. Dyrlægen er fuldstændig sikker på, at katten Thomas ikke selv har indtaget det gift, der nær havde kostet den livet.  

- Jeg er virkelig frustreret og vred, for sandsynligheden for, at det her er noget, katten selv har indtaget, er så godt som ikke eksisterende. Katte ville aldrig af egen fri vilje spise sådan noget der. Katte er – i modsætning til hunde – meget selektive i, hvad de spiser, fortæller Lise Svejgaard. 

(...)sandsynligheden for, at det her er noget, katten selv har indtaget, er så godt som ikke eksisterende

Lise Svejgaard, dyrlæge, Egelund Klinik, Viborg

Håber på dialog og løsning

Kattes færden rundt i naturen og nabolaget er omfattet af Mark – og Vejlovens §1, der i udgangspunket siger, at man skal holde sine dyr på egen matrikel. 

- Jeg er udmærket klar over, at det er mit ansvar at holde Thomas på min egen matrikel. Og jeg ved, at mine nærmeste naboer synes, det er okay, at den løber frit. Og de ved også, at jeg er til at tale med, hvis det irriterer nogen, så vi kan finde en løsning, siger Freja Ammitzbøll.

Hvad siger loven?

  • Katte er omfattet af flere forskellige love og bekendtgørelser, men den eneste danske lov, der nævner noget om pligter i forbindelse med ejerkatte, er loven om Mark- og Vejfred fra 1953. Loven blev oprindelig lavet for at beskytte landmænd mod at få ødelagt deres afgrøder af vildfarne kreaturer og andre husdyr. Mark- og Vejloven gælder også for katte, og det betyder, at du har lov til at indfange katten og få den aflivet, hvis du har varslet katteejeren inden for det seneste år.

 

Tilladelse til aflivning af herreløse katte

  • Er der tale om herreløse katte, skal man have kommunens tilladelse til at fange og aflive kattene. Kommunens tekniske forvaltning kan også oplyse, om kommunen har en fast procedure for håndtering af herreløse katte.Ifølge loven er det ikke nødvendigt med en advarsel, hvis katten angriber andre husdyr eller er til nærliggende fare for enten personer eller ejendom.

Afliv ikke katte

  • Både Dyrenes Beskyttelse og Kattens Værn tager afstand fra, at private kan indfange og aflive katte og har længe arbejdet på at få afskaffet Mark- og Vejfredsloven, som foreningerne mener, er forældet i forhold til omstrejfende katte.

Kilde: Bolius.dk

Se mere

Thomas kommer forhåbentlig snart hjem til familien igen. Og familien vil derfor rigtig gerne have fundet en løsning, så både kat og naboer kan leve i fred og ro.

- For det her er uholdbart. Det er forfærdeligt at skulle fortælle sin treårige søn, at katten er kommet til dyrlægen og måske ikke kommer hjem igen. Han kan jo ikke forstå, hvor hans kat er henne, siger Freja Ammitzbøll.

Freja Ammitzbøll og hendes familie glæder sig til at få katten Thomas hjem igen. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Familien vil nu ansøge den andelsboligforening, hvor de bor, om tilladelse til at bygge en indhegning, så Thomas ikke forlader familiens grund.

- Og får vi ikke tilladelse til det, så må vi gå tur med vores kat i en sele, siger Freja ammitzbøll. 

Grundejerforeningen har for nogle måneder siden advaret kattejere i området mod, at der havde været flere tilfælde af forgiftede katte. Her lød opfordringen, at alle skulle være ekstra opmærksomme på, om der kunne ligge gift rundt omkring i haverne. I dag håber Freja Ammitzbøll at alle i nabolaget vil tage advarslen seriøst:

- Hvis der ligger gift, kan det jo gå ud over alle. Det kunne jo også være en hund eller et barn, der spiste det.

Læs også Seks heste forgiftet med metadon

02:47 Luk video