Rohdes mål er klart: Vil begrænse Dansk Folkepartis indflydelse

Dansk Folkeparti holder dansk politik i en skruestik, mener Jens Rohde. DFs næstformand glæder sig til et ideologisk opgør.

3:09
Jens Rohde satser på et comeback til Christiansborg. Se et interview med ham her.

Hvis det lykkes Jens Rohde at vende tilbage til Folketinget, kan Dansk Folkeparti se frem til at få en markant politisk modstander, der vil kæmpe for at mindske partiets indflydelse.

- Jeg kunne godt tænke mig at give mit beskedne bidrag til at få Christiansborg ud af den skruestik,  som Dansk Folkeparti får lov at holde dansk politik i i dag, siger Jens Rohde som en af begrundelserne for at vende tilbage til landspolitik.

Den 48-årige politiker, der har sagt ja til at stille op for de radikale i Viborg og Holstebro, forlod i 2015 Venstre i protest mod partiets udlændingepolitik. Og han er tydeligvis stadig ikke tilfreds med den politik, som et flertal på borgen praktiserer.

- Det politiske klima på Christiansborg bliver først og fremmest skabt af, at der er svage partier omkring Dansk Folkeparti. De har deres legitime ret til at mene lige, hvad de vil. Problemet opstår først, når andre partier begynder at definere sig selv i forhold til Dansk Folkeparti. Alt det, der var utænkeligt for 10 år siden, er blevet mainstream i dag, og det synes jeg, er problematisk. Den strøm vil jeg gerne gå imod, siger Jens Rohde.

DFs yndlingsmodstander

Hos Dansk Folkeparti er man klar til at tage det ideologiske opgør. Næstformand Søren Espersen betegner de radikale som DFs yndlingsmodstander og glæder sig at diskutere med Rohde, hvis han bliver valgt. 

- Hvis der er nogen, der har holdt dansk politik i en skruestik i et par generationer, er det da de radikale. Bevar mig vel hvor har de skabt en uheldig kurs med deres antimilitaristiske start og i forhold til udlændinge- og indvandrerpolitikken, siger han.

Espersen erklærer sig lykkelig over, at Dansk Folkeparti har fået så stor indflydelse som en modvægt til kulturradikalismen, og han tror heller ikke, at de radikale vil få noget at skulle have sagt på udlændingeområdet, selv om der kommer en socialdemokratisk regering efter valget.

Det lokale selvstyre

Udover et opgør med det politiske klima på Christiansborg vil Jens Rohde kæmpe for at styrke det lokale selvstyre.

- Jeg er født i Holstebro, og jeg bor i Viborg. Det tager jeg selvfølgelig med mig ind på Christiansborg. Det er en del af min bagage, og jeg har jo siddet som viceborgmester i Viborg og kender godt til de områder, hvor skoen trykker, og hvor frihedsgraderne bliver indskrænket fra Folketinget.

- Jeg vil meget gerne bidrage til, at det lokale selvstyre kan komme tilbage, for kan man det, så kan kommunerne selv udvikle sig i stedet for at skulle spise nådsensbrød af regeringens hænder.