Rohde langer ud efter Løkke

Jens Rohde kræver, at Lars Løkke Rasmussen trækker sig som Venstres formand.

Det er tydeligt, at folket har mistet tilliden til Lars Løkke, lyder det fra EU-parlamentsmedlem Jens Rohde.

Det netop genvalgte Venstre-medlem af EU-Parlamentet Jens Rohde kræver, at Lars Løkke Rasmussen trækker sig som partiformand, skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Rohde er også medlem af Venstres forretningsudvalg, der er den øverste myndighed i partiet, samt af partiets hovedbestyrelse, som Løkke selv har indkaldt til krisemøde på tirsdag.

Og hans formandstid i Venstre må og skal være slut, lyder meldingen fra Rohde, der også er medlem af byrådet i hjembyen Viborg.

- Det her er en historie, der bare bliver ved og ved og ved med at gentage sig, siger han til Viborg Stifts Folkeblad.

- Vi kan ikke gå til et folketingsvalg med en konstant angst for, hvad der kommer i morgen, siger Jens Rohde med henvisning til, at Lars Løkke Rasmussen har være igennem flere politiske kriser.

Flere i Venstres bagland har åbent kritiseret partiformanden, der senest har været i mediernes søgelys efter en sag om tøjindkøb for 152.000 kroner, rygning på hotelværelser og en familierejse på partiets regning.

Den tidligere politiske ordfører er den hidtil mest fremtrædende Venstre-mand, der vil af med formanden.

- Det, jeg siger nu, er bygget op over længere tid. Det er tydeligt, at folket har mistet tilliden til Lars Løkke Rasmussen, og det har jeg også.

- Det er tydeligt, at der er meget stor frustration internt i Venstre, og det er tydeligt, at mange går og holder på, hvad de rent faktisk mener. Det er en uholdbar situation, siger Jens Rohde til avisen.

Tirsdag mødes hovedbestyrelsen, inklusive Jens Rohde, for at afgøre partiformandens skæbne. Det var Løkke selv, der indkaldte til krisemødet, efter at Venstre ved søndagens valg havde mistet et af sine hidtil tre mandater i EU-Parlamentet.

Venstre har allerede den oplagte afløser for Lars Løkke Rasmussen klar, mener Jens Rohde og Anders Jensen, der er formand for partiet i Viborg Kommune og også medlem af hovedbestyrelsen. De ser gerne, at næstformand Kristian Jensen overtager Løkkes plads.

Jens Rohde ønsker ikke at svare på, om han kan se sig selv fortsætte i Venstre, hvis Lars Løkke Rasmussen alligevel bliver siddende som formand.

Støjberg: hold kritikken internt i partiet

Der kommer ikke noget godt ud af at diskutere med hinanden i pressen, siger Venstres politiske ordfører.

Diskussioner om Lars Løkke Rasmussens formandskab skal holdes internt i Venstre og ikke meldes ud i pressen, som partiets netop genvalgte EU-parlamentariker Jens Rohde senest har gjort fredag aften.

Det siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, efter Jens Rohdes kontante udmeldinger om, at Lars Løkke Rasmussen bør trække sig som partiformand.

- Jeg vil ikke forholde mig til Jens Rohdes timing i denne her sag. Det eneste, jeg kan konstatere, er bare, at Jens Rohde netop har fået fornyet sit mandat i EU-Parlamentet, og det har han på baggrund af Venstre-stemmer, siger Inger Støjberg til Ritzau.

- Jeg synes stadig, det er bedst at holde denne debat internt i Venstre. Der kommer ikke ret meget godt ud af at diskutere med hinanden i pressen. Derfor vil jeg også appellere til, at vi afventer hovedbestyrelsesmødet på tirsdag, tilføjer hun.

Rohde er medlem af Venstres forretningsudvalg, der er den øverste myndighed i partiet, samt af partiets hovedbestyrelse, som Løkke selv har indkaldt til krisemødet på tirsdag.

- Der kan Jens Rohde og alle andre selvfølgelig for det første få en redegørelse fra Lars Løkke og for det andet have lejlighed til at stille alle de spørgsmål, de måtte have og få svar på dem, siger Inger Støjberg.

Hvor meget mere ballade Venstre kan holde til, før tavlen må viskes ren med en ny formand, vil den politiske ordfører ikke forholde sig til.

- Jeg vil slet ikke forholde mig til den side af sagen nu - jeg vil bare appellere til, at man tager diskussionen internt, siger Inger Støjberg, som fortsat bakker op om Lars Løkke Rasmussens formandskab.

- Jens Rohdes udtalelser ændrer ikke ved mit syn på den her sag. Nemlig at Lars Løkke er den dygtigste politiske håndværker, vi har på Christiansborg, og at det derfor også er ham, der skal være formand for Venstre og dermed også statsministerkandidat, siger Inger Støjberg.

Jens Rohdes melding kommer kort tid efter, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, ligeledes opfordrede til, at diskussionerne holdes internt i partiet. Rohde og Venstre i Viborg bringer Jensen i spil som ny formand.

I november 2012 blev Jens Rohde vraget som spidskandidat til EU-parlamentsvalget af partitoppen efter i en kronik at have opfordret til mere vidtrækkende EU-reformer.

/ritzau/