Rikke fik først et nej til iværksættereventyr – nu håber hun, at andre får det nemmere

Iværksætter Rikke Bech er glad for, at regeringen vil gøre livet lettere for landets iværksættere.

1:14
Rikke Bech er glad for, at regeringen sætter ind på iværksætterområdet.

Det skal være lettere at være iværksætter – og Danmark skal være et iværksætterland i verdensklasse.

Det mener flere af landets politikere, som fredag eftermiddag fremlagde en spritny iværksætterpakke med i alt 46 initiativer. Bag pakken står regeringen samt Danmarksdemokraterne, LA, Konservative, Radikale Venstre og DF.

Iværksætter Rikke Bech er en af dem, der har budt ind med hendes syn på, hvad pakken skulle indeholde – og hun har brugt dagen på at smile.

- Jeg er rigtig, rigtig glad. Vi har jo selv været med til at levere noget til den her iværksætterpakke, så vi kan jo ikke andet end at smile i dag, siger hun.

Kunne ikke låne penge under udvikling

Rikke Bech er direktør og grundlægger af sin egen virksomhed New Retex i Bjerringbro. I 2020 startede hun virksomheden, hvis omdrejningspunkt er en stor maskine, der sorterer kasseret tøj og andre tekstiler efter stoftype og farve, så det kan genanvendes.

Og det er netop hendes egne erfaringer med opstart af en ny virksomhed, hun har bragt til bordet i arbejdet med den nye pakke. For eksempel da hun forsøgte at låne penge i banken til at få virksomheden godt i gang.

- Uanset, hvem jeg talte med i hvilken som helst bank, sagde de: ”Vi har aldrig hørt om noget så spændende. Hold da op, en sorteringsteknologi der kan sortere tekstiler til genanvendelse.” Men når jeg spurgt, om jeg kunne låne penge, så sagde de: ”Nej, nej, nej. Vi låner ikke penge til virksomheder, der er i udvikling," forklarer hun om sin oplevelse.

Derfor er hun glad for at høre, at den nye aftale vil hjælpe og gøre det nemmere for nye iværksættere at komme i gang og finansiere en virksomhed i dens spæde start. Ifølge hende – og partierne bag aftalen - er der nemlig brug for flere iværksættere, der bygger virksomheder op fra bunden.

- Pakken er virkelig med til at sætte rammerne for nogle bedre vilkår, og det bliver nemmere for flere at komme ud over rampen og være med til at skabe nogle af de her væksteventyr, vi har brug for i Danmark, siger tekstiliværksætteren og fortsætter:

- Jeg håber, vi kommer til at se mange flere iværksættere – både unge, men faktisk også de lidt ældre, der måske har været på arbejdsmarkedet i mange år, og som har været vant til en fast løn, som pludselig får modet til at springe ud i det.

Ser udfordringer, der skal løses

Virksomheden startede op i Rødkærsbro, men rykkede i november sidste år til større lokaler i Bjerringbro for at kunne sortere endnu flere tekstiler.

Skal det ikke være svært at starte?

- Jo, det tror jeg, det skal. Mange gange, når man er iværksætter, så er det, fordi man ser en udfordring, som skal løses, og det er jo det, der giver én et drive for at gå i gang. Hvis man kendte alle udfordringerne, der ville komme, så var man nok aldrig startet, men man løser dem undervejs og får det til at lykkes, siger Rikke Bech.

Virksomheden, der i øvrigt har 30 ansatte, modtager blandt andet tøj fra flere kommuner.