'Rigtige Mænd' går sjældent til læge: - Det går vel over på et tidspunkt

Et mandefællesskab i Karup skal gøre mænd sundere og få dem til at åbne op. Viborg Kommune er blevet hædret for deres indsats for mænds sundhed.

Mænd bliver mere syge end kvinder og dør også tidligere. En del af forklaringen er de sjældne besøg hos lægen.

- Jeg går aldrig til læge, for det går vel over på et tidspunkt, siger Palle Impgaard fra Karup.

quoteJeg går aldrig til læge, for det går vel over på et tidspunkt.

Palle Impgaard

En gang om ugen mødes han med en gruppe mænd - nogle af dem er lige så dårlige til at gå til læge som ham selv.

Gruppen hedder Rigtige Mænd Karup. De mødes til mandehørm og aktiviteter som skydning, fitness og floorball i håb om at gøre dem sundere og få dem til at åbne lidt mere op.

- Vi kan se, at når man er en del af et fællesskab og gør noget sammen med andre, så har man en bedre sundhed både fysisk og mentalt. Vi håber, det kan være med til at forebygge, at de bliver syge, siger Dennis Krogsdal Madsen, sundheds- og forebyggelseskonsulent i Viborg Kommune.

I denne uge var der både skydning og fitness på programmet for de rigtige mænd i Karup.
I denne uge var der både skydning og fitness på programmet for de rigtige mænd i Karup.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Frirum og tabte kilo

Viborg Kommunes erfaring er, at mandefællesskaber som det her giver et frirum, hvor det er okay at snakke om nogle af de ting, som man ellers ikke får snakket om.

De helt store temaer i livet er ikke taget op hos mændene i Karup endnu, men Arly Hansen har allerede af bitter erfaring lært, at det er vigtigt at gå til lægen.

- Jeg har haft en blodprop engang lige i hjertet. Det var ikke så rart. Engang gik jeg ikke til lægen, men når har ligget for sig selv på et sygehus med apparater på, og så tænker man sig lidt om. Så nu gør jeg det, siger han.

Mandefællesskabet i Karup har allerede kastet nogle kilo af sig.

- Jeg har tabt mig små fire kilo på fire uger, så det er gået forholdsvis hurtigt. Det er det, jeg er her for og så for at få nogle bekendtskaber, siger Henrik Petersen fra Frederiks.

Forum for mænds sundhed har for andet år i træk fremhævet Viborg Kommune som en af de få kommuner, der gør en særlig indsats for mænds sundhed.

Er du i tvivl, om du skal til lægen, så tjek dig selv her mand.

 

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Sundhed.