Rigspolitiet efter sirenevarsling: - Vi ved ikke, hvad der helt præcist er gået galt

Fredag aften blev der udsendt sirenevarsling over store dele af Midt- og Vestjyllands Politikreds. Rigspolitiet ved på nuværende tidspunkt ikke, hvad fejlen skyldes.

Rigspolitiet beklager den scene, som sirenevarslingen fredag aften var årsag til. Foto: TV 2

En erhvervsbygning i Viborg stod fredag aften i flammer, og grundet giftig røg skulle borgerne i området varsles. Den varsling nåede dog ikke kun Viborg – faktisk lød sirenevarslingen ud over det meste af Midt- og Vestjylland.

- Det er rigtig ærgerligt, og det er en beklagelig fejl. Vi gør, hvad vi kan for at finde ud af, hvad det var, der skete, siger Jens Peter Ladefoged, der er vagtchef hos Rigspolitiet til TV 2.

- Hvad der rent faktisk helt præcist er gået galt, det ved vi ikke.

Læs også Årsag til brand i Viborg: - Vi er på bar bund

Rigspolitiet i Ejby har for kort tid siden overtaget styringen af sirenerne fra Østjyllands Politi. Ifølge vagtchefen er det i den proces, at der er sket et eller andet.

- Det er jo altid sådan, at når systemer og maskiner møder mennesker, så sker der fejl. Vores rutinegrad, hvis det er en menneskelig fejl – det ved vi på nuværende tidspunkt ikke, om det er, men hvis det er, så vil vi gøre alt, hvad vi kan for at blive bedre, siger Jens Peter Ladefoged.

Vagtchefen beklager den scene, som sirenevarslingen var anledning til fredag aften. 

FAKTA: DET SKAL DU GØRE, NÅR SIRENERNE LYDER

Hvis der sker en større ulykke eller katastrofe, kan politiet sætte landets sirener i gang. Der er opsat 1.078 sirener på bygninger eller master i byområder med flere end 1.000 indbyggere. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen. I områder uden for sirenernes rækkevidde kan politiet varsle med mobile sirener.

 

Her er fakta om, hvordan sirenerne lyder og hvad de betyder.

 

Første signal betyder: GÅ INDEN DØRE

Tonen stiger hurtigt, og falder langsomt igen. Signalet varer i alt 45 sekunder.

Her skal du gå inden døre. Vær opmærksom på om mennesker omkring dig ved, hvordan de skal forholde sig. Søg information hos DR eller TV2. Her vil du få at vide hvad du skal gøre - fx. ved atomkraftuheld, kemisk udslip eller stormflod.

 

Andet signal betyder: FAREN ER FORBI

Én lang tone, der varer 45 sekunder.

Du kan nu forlade din indendørs beskyttelse og vende tilbage til dine daglige gøremål

 

Kilde: Beredskabsstyrelsen