Revisor fra Stoholm er verdenskendt: Nørder om naturvidenskab på YouTube

639.000 mennesker fra hele verden følger i dag Brian Larsens YouTube-kanal om naturvidenskab.

En af Danmarks absolut største youtubere bor faktisk i Stoholm. Brian Larsen er 45 år og arbejder deltid som revisor hos Brandt Revision i Skive, men resten af tiden leger han med magneter, lasere og er optaget af naturvidenskab.

quoteJeg er stolt af at være en nørd. For mig er det at have en passion og bruge sit hoved

Brian Larsen, youtuber, Stoholm

- Jeg er stolt af at være en nørd. For mig er det at have en passion og bruge sit hoved. Og jeg vil gerne vide, hvorfor tingene virker, som de gør. Og så kan det godt være, at jeg skal helt ned til elektroner og atomer, for at finde forklaringen, fortæller han fra hjemmet i Stoholm.

Fra Brian til Brainiac

Under pseudonymet Brainiac75 har Brian Larsen siden 2009 skabt et digitalt univers, hvor han kan dele sin enorme viden om naturvidenskaben med ligesindede.

Og ligesindede findes verden over. For flere end 639.000 mennesker følger i skrivende stund Brian Larsens YouTube-kanal, og flere af hans videoer har mere end 20 millioner visninger. Til sammenligning har flere af dem, vi normalt kender som Danmarks største youtubere langt under halvdelen af Brainiacs følgerskare.

- Det er helt vildt, og jeg har svært ved at forstå det. Og fordi jeg faktisk er et meget genert menneske, så jeg prøver nok lidt at glemme, at der er så mange folk, der faktisk ser det, jeg laver.

I sit civile job jonglerer Brian Larsen tal, skat og moms som revisor hos Brandt Revision i Skive.
I sit civile job jonglerer Brian Larsen tal, skat og moms som revisor hos Brandt Revision i Skive.
Foto: Louise Deruginsky, TV MIDTVEST

Hele sit liv har Brian Larsen elsket naturvidenskaben – og det at søge viden i det hele taget.

- Min mor har fortalt, at jeg som barn læste Lademanns Leksikon mindst to gange fra ende til anden. Det var jo før internettet og den måde, man kunne suge viden til sig, forklarer Brian Larsen.

I dag er internettet netop hans foretrukne legeplads. Og stuen i Stoholm mellem Viborg og Skive bliver derfor flere gange om ugen forvandlet til en professionelt studie, hvor han med moderne teknologi, lys, lyd og kamera gør sig umage for at få forklaret komplekse naturvidenskabelige spørgsmål.

quoteOg fordi jeg faktisk er et meget genert menneske, så jeg prøver nok lidt at glemme, at der er så mange folk, der faktisk ser det, jeg laver

Brian Larsen, youtuber, Stoholm

Hvad sker der for eksempel, hvis man sætter to af verdens mest kraftfulde magneter sammen? Knuser de hinanden? Eller hvad sker der med jernet i vores blod, når vi håndterer kraftfulde magneter?

- Min mest sete video er en af de videoer, der gik viralt. Den hedder ”Monster Magnet Meets Blood” og handler om, at det ikke er farligt at have jern i blodet, når man håndterer så store magneter. Den har fået en 22-23 millioner visninger, fortæller Brian Larsen ydmygt.   

Generert og kamerasky

Han er i det hele taget et ydmygt menneske. Han gør ikke det store væsen af sig og er med egne ord temmelig kamerasky. Så på mange måder er Brian Larsen langt fra prototypen på en Youtuber.

- De youtubere, der bliver fremhævet i pressen, det er ofte unge mennesker, hvor deres indhold måske er lidt selvcentreret, og hvor der måske ikke er så meget substans i, så derfor har jeg heller ikke altid lyst til at blive identificeret som youtuber.

Brainiac leger med alt fra magneter, laser og i det her tilfælde plasmakugler OG magneter. 
Brainiac leger med alt fra magneter, laser og i det her tilfælde plasmakugler OG magneter. 
Foto: Ole Hald, TV MIDTVEST

Men Brian Larsen – eller måske snarere Brainiac – er youtuber. Endda en meget succesfuld en af slagsen. Flere har derfor tilbudt at sponsorere hans produktion, nogle har sågar tilbudt at betale hans månedsløn, hvis han vil være youtuber på fuld tid. Men her takker Brian Larsen pænt nej tak.

- Dem, der bliver rige på YouTube, det er dem, der bare spytter videoer ud og får en masse reklameindtægter og bliver kendt. Men det vil jeg ikke, for så bliver det jo bare et arbejde ligesom alt andet.

I stedet værner Brian Larsen om sit digitale univers. Han lægger kun en video ud om måneden, den har han så til gengæld lagt omkring 100 arbejdstimer i.

- Det er drevet af en passion, og jeg går op i kvalitet. Mine videoer skal være værd at se, og jeg vil være stolt af den video, jeg lægger ud. 

Hele stuen bliver forvandlet til et studie, når Brian skal lave videoer til Brainiacs YouTube-kanal.  
Hele stuen bliver forvandlet til et studie, når Brian skal lave videoer til Brainiacs YouTube-kanal.  
Foto: Ole Hald, TVMIDTVEST

Hjalp det amerikanske militær

Og det hårde arbejde betaler sig. I dag bliver mange af hans videoer brugt i undervisning verden over, ligesom rigtig mange af Brian Larsens mange følgere henvender sig til ham, når de har brug for hjælp til et naturvidenskabeligt spørgsmål.

quoteDem, der bliver rige på YouTube, det er dem, der bare spytter videoer ud og får en masse reklameindtægter og bliver kendt. Men det vil jeg ikke, for så bliver det jo bare et arbejde ligesom alt andet

Brian Larsen, youtuber, Stoholm

- I år har jeg faktisk haft en henvendelse fra en underleverandør til det amerikanske militær, der gerne ville vide, hvilken laser, han skulle bruge, hvis man skulle kunne se laserprikken på 50 meters afstand i sollys, fortæller Brian Larsen i et grin. 

Svaret på dét spørgsmål er i øvrigt, at man i det tilfælde skal vælge en grøn laser, fordi menneskets øjne er sådan indrettet, at grønt lys er det, vi ser tydeligst, fortæller naturvidenskabsnørden.

Brian Larsen har nu været youtuber i mere end 11 år. Og han bliver ved, så længe han synes, det er sjovt.

- Jeg har altid hundrede projekter i hovedet. Og så mærker jeg efter og laver den video, jeg har lyst til at lave, og så dykker jeg ned i det.

Se mere om den verdenskendte youtuber fra Stoholm i videoen

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Livsstil.