REMA 1000 headhunter svineavlere: - Det var da lidt uvirkeligt

Ægteparret Simmelsgaard fra Karup skal levere frilandsgrise til REMA 1000, efter de er blev kontaktet direkte af discountkæden.

2:52
Nielli Simmelsgaard driver Overtorp I/S sammen med sin mand, og fra i år skal deres frilandsgrise sælges i REMA 1000-butikker over hele landet.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

De er hverken topchefer eller sportsstjerner, men alligevel er de blevet headhuntet på grund af deres talent. Ægteparret Nielli og Tommy Simmelsgaard fra Karup skal fremover levere frilandsgrise til REMA 1000. Det var butikskæden, der selv henvendte sig til griseavlerne for at få dem med ombord.

- Det var lidt uvirkeligt, da vi lagde røret på, og tænkte: ”Okay, skal vi til at levere til REMA?” Men det er virkelig fedt, og vi glæder os til samarbejdet, siger Nielli Simmelsgaard.

Hende og hendes mand er blandt landets allerstørste producenter af frilandsgrise. De købte gården i 1997, og efter et par år startede de med 300 frilandssøer. Produktionen er i dag vokset til 1000 søer og 25.000 slagtesvin om året, og parret ser frem til at få mere ud af deres dyr med den nye aftale.

- REMA bruger hele grisen. De er helt ude at bruge pålæg, leverpostej, frikadeller og sådan noget. Der er ikke noget, der går til spilde, eller noget der bliver solgt som andet end frilandsgris, så det tiltaler os meget, siger Nielli Simmelsgaard.

Fra november går al kødet fra Karup til REMA 1000, men allerede nu får kæden 20 procent af produktionen.

Frilandsgrisene i Karup bliver født udendørs og bliver hos soen de første fem uger. Derefter bliver de flyttet ind i stalde med halm og adgang til udearealer.
Frilandsgrisene i Karup bliver født udendørs og bliver hos soen de første fem uger. Derefter bliver de flyttet ind i stalde med halm og adgang til udearealer.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Mindre kød, men bedre

I REMA 1000 er kategorichefen for fersk kød, fjerkræ og fisk, Jonas Garly Sørensen, også godt tilfreds med det nye samarbejde, som skal sikre, at de kan følge med efterspørgslen på frilandskød.

- Nielli og Tommy har lang erfaring med at producere frilandsgrise, og de er rigtig dygtige til det, og derfor var det vigtigt for os at få dem med på holdet. De laver mange grise, og det har vi brug for, siger han.

Discountkæden har siden 2018 haft en aftale med Lene Conradsen og Peter Bruun fra Give, der også producerer frilandsgrise, og med den nye aftale i Karup fordobler kæden sit udbud af frilandskød. Og der er behov for den ekstra leverandør til køledisken – også i fremtiden, mener kategorichefen.

- Vi tror på, at forbrugerne i fremtiden kommer til at spise lidt mindre, men bedre kød med god dyrevelfærd. Vi mærker en stor efterspørgsel på frilandsgris, men det er vigtigt, at det ikke koster en bondegård, siger Jonas Garly Sørensen.

Derfor har kæden eksempelvis skåret pakkerne med frilandsfars ned fra de almindelige 500 gram til 400 gram, men beholdt prisen på en pakke på samme niveau som konventionel grisefars.

- Og det er der mange kunder, der virker klar til at vælge, siger kategorichefen.

Forbrugerne bliver inviteret indenfor

Aftalen med REMA 1000 betyder, at svinefarmen i Karup i løbet af 2022 stopper med at levere grise til Friland ved Danish Crown, som indtil nu har købt deres dyr. Og der er særligt to grunde, til de har valgt at skifte aftager.

- En af grundene var den merpris, der var i det, men det var også, fordi vi synes, det var lidt sjovt, at man kunne se sit eget navn og produkt nede i køledisken. Vi har jo en REMA 1000 i Karup, og det er da lidt spændende, at man kan finde sit eget produkt dernede, siger Nielli Simmelsgaard.

Hos Danish Crown ærgrer man sig over, at man nu må vinke farvel til det midtjyske svineavlerpar, men der er også fuld forståelse for, at de er I deres gode ret til det.

- Det er rigtigt ærgerligt, når en leverandør vælger at skifte samarbejdspartner. Det er enhver landmands ret at vælge den samarbejdspartner, han eller hun ønsker, og det tager vi selvfølgelig til efterretning, skriver presseansvarlig Søren Eibye Svenstrup til TV MIDTVEST i et skriftligt svar.

Nielli og Tommy Simmelsgaard producerer 25.000 slagtesvin om året.
Nielli og Tommy Simmelsgaard producerer 25.000 slagtesvin om året.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

En ekstra krølle på halen i aftalen mellem REMA 1000 og deres nye leverandør af frilandsgrise er, at svinefarmen nu også skal til at have besøg af dem, der tager deres kød op af disken og ned i kurven.

- Det er lidt spændende, at man kommer tættere på forbrugerne. Det bliver sådan, at der bliver åbent hus en gang hver anden måned, og jeg synes, det er spændende, at man kan vise produktionen noget mere frem, siger Nielli Simmelsgaard.