Regn skal på græsplænen og ikke i kloakken

Husejere i Hald Ege bliver betalt for at få installeret et anlæg, der leder regnvandet ud i deres egne haver i stedet for i kloaksystemet.

Forsøg med regnvand

Når vejrudsigten viser regn, render vandet ikke længere ud i kloakken hjemme hos John Jensen. Han har nemlig installeret et anlæg, der i stedet leder regnvandet ud i hans egen have.

John Jensen er sammen med 100 andre grundejere i Hald Ege ved Viborg en del af et forsøg, der skal skille regn- og kloakvand. Hvis presset på kloakkerne letter, er der nemlig millioner at spare og samtidig mindre risiko for oversvømmelser. 

- Problemet med kloaksystemet i Hald Ege er, at ledningerne simpelthen ikke er store nok til at klare den kraftige regn, der kommer, siger Pia Mandrup fra Energi Viborg, som står bag forsøget i Hald Ege. 

En klimaløsning der betaler sig

Ved at kommunen tilbyder ældre hustande økonomisk kompensation for at få installeret et privat anlæg, slipper de for at grave vejen op og udbygge de eksisterende rørsystemer. Og der er, ifølge Pia Mandrup, mange penge at spare for kommunen. 

Derudover skal forsøget vise, om et anlæg, der adskiller regn- og kloakvand, er vejen frem i kampen mod klimaforandringer og oversvømmelser.

Men det er ikke gratis at installere et anlæg, som det John Jensen har i sin baghave. Derfor har alle deltagere i forsøget fået en kontant belønning på 24.000 kr. 

- Kan vi få folk til at nedsive deres tag- og overfladevand i stedet for at lede det ud til kloaksystemet, så er der rigtig mange fordele, siger Pia Mandrup fra Energi Viborg.