Regioner frygter at miste erhvervsudvikling

Regeringen pønser på, at regionerne ikke længere skal spille en rolle i forhold til erhvervsudvikling.

Virksomheder kan i dag søge hjælp til udvikling. Det gør de blandt andet hos Regionerne. Men nu vil Regeringen gøre den indsats mere enkel for virksomhederne. 

Det vil de gøre ved, at Regionerne ikke længere skal spille en rolle i forhold til at udvikle erhvervslivet. Noget, der risikerer at svække væksten i Region Midtjylland, mener regionsrådsformanden.

- Jeg er bekymret for, at man ikke vil iværksætte og støtte os med det, vi har brug for for at få den vækst og udvikling og dermed arbejdspladser i Region Midtjylland, som vi har brug for, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland.

quoteJeg er bekymret for, at man ikke vil iværksætte og støtte os med det, vi har brug for for at få den vækst og udvikling og dermed arbejdspladser i Region Midtjylland, som vi har brug for.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland

Fik hjælp fra region og kommune

Som det er i dag kan virksomhederne få hjælp fra både stat, region og kommune.

Hans Jørgen Pedersen udvikler klimavenlige stalde, og da han startede firmaet for fem år siden, fik han hjælp både fra det lokale erhvervskontor og fra regionens væksthus.

- Vi har været rigtig godt tilfreds specielt med Viborg erhvervskontor, men også væksthuset. Det har kørt rigtig godt, siger Hans Jørgen Pedersen, direktør og medejer i Agrifarm i Foulum.

Igen sidste år blev virksomheden hjulpet videre med en vækstpakke i form af mere rådgivning.

- Det har været til strategien, hvor vi virkelig har fundet nogle super rådgivere til at hjælpe os og dermed også fået nogle penge og midler til nogle flere timer, siger Hans Jørgen Pedersen.

Regeringen vil forenkle systemet

Men står det til regeringen, vil der frem over ikke være hjælp fra regionen. Regeringen vil forenkle systemet, så det kun bliver kommunerne og staten, der servicerer erhvervslivet.

- Vi har et erhvervsfremmesystem for erhvervslivets skyld, som kan hjælpe vores iværksættere og vores virksomheder med at vækste og skabe arbejdspladser, og der er det nuværende system for mudret, og derfor tager vi regionerne ud af ligningen, siger Torsten Schack Pedersen, der er erhvervsordfører for Venstre.

Bliver regionerne taget ud, kan det koste et halvt hundrede arbejdspladser i regionshuset i Viborg. Men formanden vil kæmpe for at bevare dem.

- Vil man have mere centralisering i en tid, hvor alle taler om decentralisering? Vil man have, at det skal være fra København, at al vækst og udvikling skal bestemmes? spørger Anders Kühnau.

- Der er jeg optaget af, at det er virksomhedernes behov, og ikke at det handler om, at der skal være plads til nogle medlemmer i vores regionsbestyrelser. Det er virksomhederne og væksten, der er i fokus, siger Torsten Schack Pedersen.

Regeringen lægger op til, at erhvervslivet selv i højere grad skal være med til at fordele støtten til virksomhederne. 

Regeringen skal nu forhandle med folketingets partier om en model for fremtidens erhvervsfremme.

Regeringen pønser på, at regionerne ikke længere skal spille en rolle i forhold til erhvervsudvikling.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Erhverv.