Regeringen vil placere studiepladser i provinsen: Tre 3.G'ere vil helst til storbyen for at studere

Regeringen vil flytte flere studiepladser væk fra de store byer. Men det er spørgsmålet, om de studerende vil følge med. Svaret fra tre gymnasieelever i Viborg er klart og tydeligt.

Om ganske kort tid springer de ud med hvide huer på som nyklækkede studenter. 3.g’erne Heidi Rind, Julie Futtrup og Anne-Sofie Harbo fra Viborg Gymnasium.

quoteMin førsteprioritet vil helt klart være storbyen.

Anne-Sofie Harbo, 3.G, Viborg Gymnasium

Huen, den skal bruges til noget, nemlig at komme ind på en videregående uddannelse, og den skal ikke tages i Herning, Holstebro eller Viborg. Nej, det er storbyen, der lokker.

- Jeg tænker det som en del af min studieoplevelse, at jeg skal bo i en af de større byer, siger Julie Futtrup, og Anne-Sofie Harbo supplerer:

- Det hele er bygget op omkring de her studier, og der er mange festmuligheder og byture.

Heidi Rind er heller ikke i tvivl - hun vil ikke søge mod uddannelsesmulighed i en mindre by.

- Jeg tror, jeg ville få en bedre studieoplevelse i en stor by, det er også en del af det at komme væk fra den by, man allerede befinder sig i, siger hun.

VIA ser udfordringer

Hos landsdelens største udbyder af uddannelser, VIA University College, bakker man umiddelbart op om regeringens ambition om at få flere studiepladser væk fra storbyerne.

- Man sætter uddannelse til hele Danmark på landkortet, så at sige, og det synes jeg er rigtig godt, siger rektor Harald Mikkelsen.

Men der er også malurt i bægeret, fordi uddannelsespladserne i den største by i regionen, Aarhus, allerede er fyldt op. Flytter man nogle af dem ud i de mindre byer, risikerer de at stå tomme.

- Hvis vi ender med ikke at kunne tiltrække studerende til pladserne, så er det bekymrende, siger rektoren.

3.g'erne på Viborg Gymnasium frygter, at der kan blive skabt et A- og et B-hold mellem dem, der har snittet til at lande en plads i universitetsbyerne og dem, der må nøjes.

- Min førsteprioritet vil helt klart være storbyen. Hvis jeg så ikke kan komme ind der, så vil jeg overveje en uddannelse i en mindre by, siger Anne-Sofie Harbo.