Regeringen vil opgradere "den jyske hønsesti": Rute 26 gøres bedre og bredere

I et trafikudspil har regeringen afsat 1,4 milliarder til en opgradering af 23 kilometer på Rute 26 mellem Svenstrup og Aarhus.

- Prøv at se den overhaling der. Det er kraftedme over fuldt optrukket linje. Det sker der hele tiden her.

Sådan lyder det fra John Dam, da TV MIDTVEST onsdag kørte med ham på den omdiskuterede Rute 26. Fra sit hjem i Stoholm kører han næsten hver dag ad Rute 26 fra Viborg til Aarhus for at komme på arbejde.

- Den er bare for smal, og den er for langsom. Der er ikke rigtig nogle muligheder for at overhale. Hvis du kører den hver dag, så bliver du træt, fortæller pendleren fra Stoholm.

John Dam arbejder for Rentokil og har grundet sit job kørt til Aarhus næsten hver arbejdsdag det sidste års tid. - Jeg kan næsten køre den i søvne, siger han.
John Dam arbejder for Rentokil og har grundet sit job kørt til Aarhus næsten hver arbejdsdag det sidste års tid. - Jeg kan næsten køre den i søvne, siger han.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

John Dam og mange andre pendlere har i gennem en lang årrække været utilfredse med strækningen, men nu ser det ud til, at en længere del af den trafikerede vej bliver opgraderet.

Regeringen har i et udspil foreslået at afsætte 1,4 milliarder kroner til opgraderingen af 23 kilometer på Rute 26 mellem Svenstrup og Aarhus. Det skal gøre strækningen bedre og bredere.

- Det vil øge fremkommeligheden og trafiksikkerheden, og det vil være til gavn for alle, der bor på strækningen mellem Viborg og Aarhus, siger Thomas Jensen, der er transportordfører for Socialdemokratiet, som står bag udspillet.

Det er denne del af Rute 26, som står til en opgradering.
Det er denne del af Rute 26, som står til en opgradering.
Foto: Grafik: Esben Kock Jensen

- Jo før jo bedre

Udspillet vækker glæde for pendleren John Dam, der ser frem til kortere tid i bilen, når han kører til og fra arbejde.

- Jeg synes, det er meget fint, og jeg synes heller ikke, at det er for tidligt, at de får det gjort. Jo før jo bedre, siger han.

Selvom pendleren er tilfreds med udspillet, så er Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, ikke tilfreds. Han ville have strækningen gjort længere og flere veje opgraderet i Jylland.

- Det er jo en strækning, vi kalder for den jyske hønsesti. Jylland har brug for, at vi fremtidssikrer kapaciteten både i nord og syd, så derfor har vi også brug for en Hærvejsmotorvej. Det vil også komme Midt- og Vestjylland til gode, siger han

Hvis man spørger Thomas Jensen om, hvorfor opgraderingen af Rute 26 ikke køres helt til Viborg, så er svaret, at problemet er størst mellem Svenstrup og Aarhus.

- Vi har valgt at opgradere der, hvor der er store fremkommelighedsproblemer, hvor der er trængsel, siger trafikordføreren.

De første forhandlinger om strækningen på Rute 26 begynder på mandag.