Regeringen planlægger mere frihed til flere kommuner: Ekspert forventer ikke revolution

Kommuneforsøg i blandt andet Viborg kommer ikke til at ændre markant ved velfærden, siger kommuneforsker Roger Buch.

- Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde.

Sådan lød det fra Folketingets talerstol, da Mette Frederiksen (S) tirsdag holdt sin årlige åbningstale. Budskabet var, at de syv forskellige kommuner - heriblandt Viborg Kommune - ville få fuldstændig frihed de næste tre år til at styre ét område inden for velfærdsområdet.

I Viborg Kommune betyder det, at kommunen tager selv tager styringen over ældreområdet, men det er ikke sikkert, at kommunen kommer til at bestemme det hele selv. Sådan lyder det i dag fra kommuneforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg tror desværre, at selvom regeringen siger, at alt bliver sluppet fri, så kommer der nogle begrænsninger, og det vil jo være med til, at der ikke kommer den revolution, som nogle måske håber på, fortæller Roger Buch.

Roger Buch fortæller, at danske kommuner igennem de seneste 35 år har gennemført mange forsøg med mindre bureaukrati og frihed fra snærende love og regler. Han mener derfor ikke, at meget tyder på, at de nye forsøg kommer til at ændre særlig meget på velfærden.

- Først og fremmest kommer det jo til at afhænge af, om regeringen virkelig mener det alvorligt, når den siger, at de bliver sat fuldstændig fri. Det man kan se ved alle tidligere frikommuneforsøg, er, at der er en masse begrænsninger på, hvad man kan få lov til, fordi vi har en folkeskolelov, vi har en social servicelov og så videre. Dem kan man jo ikke bare ophæve, lyder det fra Roger Buch.

Kommuneforsøg i blandt andet Viborg kommer ikke til at revolutionere velfærden, siger kommuneforsker Roger Buch.

Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.