Rebelsk friplejehjem udvider

For ti år siden nægtede 81-årige Ketty Høeg at flytte ud af plejehjemmet Nordstjernen, som kommunen ville lukke. Hendes oprør blev til et friplejehjem, der nu udvider for at imødekomme efterspørgslen.

I 2007 blev 81-årige Ketty Høeg landets ældste BZ'er, da hun nægtede at fraflytte plejehjemmet Nordstjernen i Sparkær. Selv om Ketty Høeg døde få måneder senere voksede hendes kamp til en lokal opbakning, der skabte et friplejehjem i stedet. Nu vokser friplehjemmet med 26 nye boliger.  

- Vores oprindelige plan med 36 boliger kunne ikke realiseres med baggrund i den reducerede statsstøtte, men vi er nået til enighed med kreditforeningen om 26 nye boliger. Sammenholdt med, at vi bevarer de 5 renoverede to-rumsboliger, ender vi så med i alt 31 boliger i stedet for 36, fortæller Emil Tang, der er direktør i Danske Diakonhjem. 
 

- Jeg tror, hun ville nyde det med et glas rødvin og en cigaret, sagde Ketty Høegs søn Ivan Høeg, da friplejehjemmet åbnede to år efter hendes død i 2009. 
- Jeg tror, hun ville nyde det med et glas rødvin og en cigaret, sagde Ketty Høegs søn Ivan Høeg, da friplejehjemmet åbnede to år efter hendes død i 2009. 
Foto: Klaus Huse TV MIDTVEST

Det var i efteråret 2007 at Viborg Kommune ville flytte den 81-årige Ketty Høeg pga. af nedskæringer. Hun nægtede og blev boende som BZ'er på det tomme plejehjem til sin død fem måneder senere. 

- Vi er jo altså mennesker endnu, og vi betaler vores skat endnu. Så hvorfor skal vi ikke have lov til at bo her, når vi har det så godt, sagde Ketty Høeg dengang til TV MIDTVEST. 

Ketty Høegs stædighed gav pote. To år senere åbnede stædige ildsjæle et nyt privatejet plejehjem i de samme bygninger, som frivillige havde holdt i live i den mellemliggende periode. 

Se indslaget med Danmarks ældste BZ'er fra 2007 her. 

Udvider og skifter bestyrelse 

I nogle år har der været arbejdet på at planlægge og realisere en udvidelse af Friplejehjemmet Nordstjernen i form af en helt ny bygning med 36 nye boliger. Nu er der indgået købsaftale om nabogrunden, lokalplanarbejdet er færdigt, og de forskellige myndigheder har overordnet godkendt projektet.

- Vi kan nu igangsætte den langsigtede plan, vi lagde for 2 år siden, og vi er i bestyrelsen og ledelsen på Nordstjernen meget glade for og tilfredse med, at vi med nybyggeriet og udvidelsen har styrket den fremtidige plejehjemsdrift på Nordstjernen, siger formand for bestyrelsen i Nordstjernen Ivan Høeg, der også er Ketty Høegs søn.  

Nordstjernen føres videre som en selvejende institution under Danske Diakonhjem, der også bliver bygherre for udvidelsen.

Bestyrelsesformanden forventer at byggeriet kan begynde den 1. oktober 2018.

Danske Diakonhjem overtager bestyrelsen i Nordstjernen sker den 1. maj. 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Samfund.