Ransagning tog uventet drejning: Ingen fugleinfluenza, men en ulovlig besætning

Fødevarestyrelsen fandt ingen fugleinfluenza ved en ransagning nord for Viborg. I stedet fandt de en ulovlig besætning med tusindvis af fugle og æg.

Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Politiet, Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen og Viborg Kommune har i løbet af onsdag været til stede på fire adresser i Løvel ved Viborg.

De fik en anmeldelse om mulig fugleinfluenza, og derfor har de foretaget en ransagning.

Men myndighedernes kontrol viste ikke tegn på fugleinfluenza, fortæller Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

- Vi har ikke set nogen syge dyr, så det er ikke der, vi er. Vi har ikke mistanke om fugleinfluenza, siger han.

På den ene af de fire adresser er der tidligere fundet fugleinfluenza, men der blev ikke fundet nogen dyr på denne adresse ved ransagningen onsdag formiddag.

Tusindvis af ulovlige dyr

Dyr var der til gengæld nok af på en af de andre adresser – her fandt Fødevarestyrelsen nemlig en ulovlig besætning på godt 4000 levende kyllinger og ænder og knap 6000 æg.

- Det er selvfølgelig mange, når man ser på det, men i de her sammenhænge er det formentlig ikke så stor en besætning, siger veterinærchefen.

Flemming Kure
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Besætningen er ulovlig, fordi den ikke er registreret i husdyrregistret, og fordi der ikke er lavet optegnelser over, hvor dyrene er kommet fra, eller hvor fuglene eventuelt er flyttet hen. Og det er problematisk, forklarer Flemming Kure Marker.

- Hvis vi får et udbrud af fugleinfluenza, så er det vigtigt, at man kan spore dyrene, så vi kan finde ud af, hvor smitten er kommet fra, eller hvor smitten eventuelt er flyttet hen. Så det er et led i den bekæmpelse, der skal ske, hvis der kommer et udbrud af fugleinfluenza, siger han.

Den pågældende besætning får nu et omsætningsforbud, der betyder, at der ikke må sælges, tilføres eller fraføres dyr fra besætningen.

Flemming Kure Marker oplyser, at forholdene vil blive politianmeldt, og så det er op til politiet at rejse sigtelse.